Hlavní obsah

Belgické ministerstvo vnitra napadli hackeři, data kradli dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgické ministerstvo vnitra se stalo terčem „komplexního, sofistikovaného a cíleného kybernetického útoku”, jehož cílem byla nejspíš špionáž. Hackeři se do interního systému vládního úřadu dostali v dubnu 2019, experti na kybernetickou bezpečnost zaznamenali stopy pochybných manipulací letos v březnu. Podle odborníků blízkých vyšetřování rozsah a koordinace útoku svědčí o zapojení cizí země, píše stanice RTBF. Některá média označují za pachatele kyberútoku Čínu.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího ministerstva vnitra se útočníci nedostali k utajovaným informacím, protože ty se nacházejí na serveru s vyšším stupněm zabezpečení.

Na začátku roku firma Microsoft objevila bezpečnostní chyby v softwaru Microsoft Exchange Server, který používá řada firem a úřadů k zajištění e-mailové komunikace. Firma na začátku března spustila řadu aktualizací, aby systém ochránila. Právě po těchto aktualizacích se belgické ministerstvo obrátilo na odborníky Centra pro kyberbezpečnost, aby prověřili, zda se hackeři nezaměřili také na vládní servery, uvedl belgický web dhnet.be.

Odborníci podle ministerstva „okamžitě podnikli nezbytné kroky, aby smazali přístupové cesty útočníka a zablokovali ho”. „Situace je pod kontrolou: síť byla vyčištěna a bezpečnost opět nastolena,” uvedl úřad v prohlášení. Odražení útoku ministerstvo podle jeho šéfky Annelies Verlindenové přišlo na 6,5 milionu eur (165 milionů Kč).

Na magistrát Olomouce opakovaně útočí hackeři, v poslední době hlavně z Brazílie

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Hackeři útočí stále častěji. Na PC i mobily

Dramatický nárůst kybernetických útoků v letošním roce hlásí bezpečnostní experti. Hackeři se přitom nezaměřují pouze na počítače, ale stále častěji také na...

Výběr článků

Načítám