Hlavní obsah

Austrálie se stala terčem útoku hackerů jiného státu, oznámil premiér Morrison

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australská vláda a další instituce i podniky jsou právě terčem rozsáhlého kybernetického útoku, vedeného z nejmenovaného státu, uvedl v pátek premiér Scott Morrison. Útok hackerů zasáhl „australské organizace v různých sektorech na všech úrovních“ vlády a správy, ekonomiky, politických organizací, zdravotnictví, poskytovatelů základních služeb a provozovatelů klíčové infrastruktury.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Na australské organizace v současné době působí sofistikovaný státní hráč,“ uvedl Morrison a pokračoval: „Víme, že je to vyspělý státní hráč vzhledem k rozsahu a povaze cílů, na které se zaměřil.“

Hrozba je podle premiéra ustavičná, ale četnost útoků hackerů se „během mnoha měsíců“ zvýšila. „Jsou to akce státního hráče s význačnými schopnostmi. Není mnoho států s takovými schopnostmi,“ poznamenal. Austrálie však neuvede, která země je za to zodpovědná, dodal.

Morrisonovo prohlášení následovalo poté, co agentura Reuters uvedla, že Austrálie v březnu zjistila, že za útok hackerů na australský parlament byla zodpovědná Čína. Canberra ale nikdy veřejně neupřesnila, odkud útok přišel, a Čína zodpovědnost popřela.

Austrálie, která je spojencem USA, vyostřila vztahy se svým největším obchodním partnerem tím, že usilovala o mezinárodní vyšetřování ohledně zdroje a rozšíření nemoci covid-19, způsobované koronavirem. První případ nákazy člověka se objevil v čínském městě Wu-chan koncem loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám