Hlavní obsah

Anonymous chtějí kvůli útokům v Paříži rozpoutat válku na internetu

Novinky, mif

Po teroristických útocích v Paříži, které globálně pošpinily jméno islámu, se rozhodlo hackerské hnutí Anonymous zahájit ofenzívu na internetu. Vyzývají, aby jim jejich přívrženci pomohli rozpoutat válku proti webovým stránkám podporujícím islámské extremisty. Informoval o tom server Mashable.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Svůj první útok při operaci zvané "#OpCharlieHebdo" zahájili kybernetičtí nájezdníci už na konci minulého týdne. Prostřednictvím DDoS útoku se jim podařilo vyřadit z provozu francouzské stránky ansar-alhaqq.net, které mají údajně podporovat džihádisty.

Jde o techniku kybernetického útoku, při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne takový nápor a přestane obsluhovat uživatele.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stránky stále mimo provoz

Stránky byly kvůli kybernetickému nájezdu nefunkční prakticky celou sobotu. Už v neděli večer se je však podařilo uvést zpět do provozu, piráti je však krátce nato přesměrovali na stránky internetového vyhledávače Duck Duck Go.

Administrátorům se nepodařilo opět zprovoznit islámské stránky během celého víkendu. Ještě v pondělí okolo 17. hodiny stále odkazovaly na Duck Duck Go.

Zástupci hackerského hnutí se již nechali slyšet, že „je to pouhý začátek“. Na jaké konkrétní cíle se chystají v rámci operace "#OpCharlieHebdo" zaútočit, ale ze strategických důvodů na mikroblogovací síti Twitter neprozradili.

„Extrémisté a odpůrci svobody projevu mějte se na pozoru. Vražedný útok na #CharlieHedbo je nepřijatelný. Očekávejte #OpCharlieHebdo,“ uvedli zástupci Anonymous na oficiálním twitterovém účtu OpCharlieHebdo.

Ideologických útoků přibývá

Anonymous je volné společenství hackerů, recesistů a síťových aktivistů, které nemá jasnou strukturu a vedení a ani jasné zaměření, proti čemu a jak bojuje. Ideologické útoky pod hlavičkou tohoto hnutí se v posledních letech množí.

Například na začátku roku napadli portál francouzského ministerstva obrany, šlo o pomstu za jistého ekologického aktivistu, který byl loni v říjnu zabit při potlačování demonstrace na jihu Francie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám