Hlavní obsah

Zákeřný agent číhá na napadených webech. Čechy ohrožuje nejvíce

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastější internetovou hrozbou byl v Česku v únoru zákeřný agent zvaný JS/Adware.Agent.AF, který číhá na napadených webových stránkách. Jde o každou třináctou zachycenou hrozbu v druhém měsíci letošního roku. Vyplývá to ze statistik antivirové společnosti Eset.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hrozba JS/Adware.Agent.AF stála za 7,48 % případů zachycených hrozeb a na první příčku mezi škodlivými kódy na českém internetu se dostala vůbec poprvé. „V lednu přitom nefigurovala ani v první desítce nejčastějších druhů malwaru detekovaných v České republice,“ podotkl Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Právě to je podle bezpečnostních expertů alarmující, neboť rychlý vzestup dává tušit, že tento škodlivý kód mají počítačoví piráti v oblibě a hojně jej využívají k útokům. „V případě JS/Adware.Agent.AF jde o škodlivý Javascript, který přesměrovává uživatele z napadené legitimní stránky na nechtěné, většinou reklamní weby,“ konstatoval Dvořák.

„Společně s tím maže seznam navštívených stránek, tudíž znemožňuje uživateli návrat zpět na legitimní webovou stránku,“ vysvětlil bezpečnostní expert.

Jdou po citlivých údajích

Na druhém místě se ve statistikách umístil škodlivý kód PDF/Fraud. „Jedná se o trojana, který se snaží přesvědčit uživatele, aby vyplnil a odeslal svoje citlivé osobní údaje,“ podotkl Dvořák.

K získání citlivých informací podle něj využívají útočníci celou řadu různých triků, uživatele například lákají na výhry v různých smyšlených soutěžích. V únoru stál PDF/Fraud za 6,56 % zachycených případů online hrozeb.

Další zákeřný agent

Třetí příčka patří, stejně jako ta první, zákeřnému agentovi, konkrétně jde o webovou hrozbu HTML/Adware.Agent.A. Tento nezvaný návštěvník přitom ještě v minulém měsíci přehledu nejčastějších hrozeb kraloval.

„To však neznamená, že by četnost jeho detekcí výrazněji klesala. Proti lednu se snížila o pouhých 0,77 procentního bodu na 5,13 %. HTML/Adware.Agent.A se vyskytuje ve formě on-line dotazníku, za jehož vyplnění tvůrci slibují uživateli hodnotný produkt, například mobilní telefon. Útočníci se tak dostávají k osobním údajům uživatelů, které následně zneužijí,“ uzavřel bezpečnostní expert.

V tabulce níže naleznete přehled nejčastějších detekovaných hrozeb společností Eset za druhý měsíc letošního roku:

Nejčastější internetové hrozby v Česku za únor 2019
1. JS/Adware.Agent.AF (7,48 %)
2. PDF/Fraud (6,56 %)
3. HTML/Adware.Agent.A (5,13 %)
4. HTML/ScrInject (4,99 %)
5. JS/Adware.Agent.AA (4,58 %)
6. Win32/Exploit.CVE-2017-11882 (4,05 %)
7. Win32/GenKryptik (2,77 %)
8. SMB/Exploit.DoublePulsar (2,35 %)
9. JS/CoinMiner (2,1 %)
10. JS/Redirector (1,28 %)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám