Hlavní obsah

Těží kyberměny a krade hesla. Zákeřný virus cílí na Linux

Novinky, mif

Na stroje s různými verzemi operačního systému Linux se zaměřuje nově objevený virus Linux.BtcMine.174, který objevila ruská kyberbezpečnostní společnost Dr.Web. Analýza tohoto škodlivého kódu ukázala, že dovede krást hesla z uživatelských účtů, a navíc ještě zneužívat výkon napadených strojů k těžbě kybernetických mincí.

Foto: Novinky

Symbolem operačního systému Linux je tučňák.

Článek

Navzdory klesajícímu kurzu se nejrůznější kyberměny těší stále velké popularitě. Je to především tím, že pokud mají lidé dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit. Tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv.

Jenže právě toho jsou si vědomi také počítačoví piráti. Ti stále častěji instalují podobný software do cizích počítačů místo klasických virů. Podobně zotročené stroje pak kyberzločincům vydělávají peníze, aniž by o tom majitelé počítačů měli ponětí.

Nadělá pěknou neplechu

Přestože doposud se útočníci soustředili především na počítače s Windows a mobilní zařízení s Androidem, nyní byl těžařský virus odhalen také na Linuxu. Škodlivý kód Linux.BtcMine.174 se uhnízdí v počítači a bez vědomí uživatele využívá výkon k těžbě. V současnosti se přitom útočníci soustředí na kyberměnu Monero.

Ještě horší je možná fakt, že Linux.BtcMine.174 dokáže také v počítači odposlouchávat internetovou komunikaci. Kybezločinci se tedy mohou snadno dostat k heslům uživatele, ale klidně i k jeho bankovnímu účtu. Kvůli viru tedy mohou napáchat na napadeném stroji pěknou neplechu.

Ovládnou počítač na dálku

V poslední době nejde přitom o jedinou hrozbu, se kterou se musí uživatelé Linuxu potýkat. Na konci října byla objevena chyba, kterou mohli počítačoví piráti zneužít k ovládnutí napadených strojů na dálku. [celá zpráva]

Přinejmenším tyto dvě hrozby jasně ukazují, že samotný Linux není zárukou toho, že uživatelé budou v bezpečí. Důležité je také na této platformě se symbolem tučňáka pravidelně stahovat aktualizace a chránit svá data antivirovým programem.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám