Hlavní obsah

Jsem autista, bránil se hacker. Soud ho přesto poslal na deset let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský soud ve čtvrtek poslal na deset let do vězení hackera Michaela Kadara za ohrožování židovské komunity v USA i v Izraeli. Devatenáctiletý muž, který má izraelské a americké občanství, tvrdí, že trpí autismem. Podle soudu hrozil spácháním pumových útoků proti židovským cílům.

Foto: Profimedia.cz

Hacker Michael Kadar (vpravo)

Článek

Výhrůžky posílal Kadar například americkému senátorovi, letištím, židovským školám a centrům v roce 2016 a na počátku roku 2017. Vyvolal tak paniku, rozsáhlé evakuace a obavy z nové vlny antisemitismu. Zatčen byl loni v březnu. Jeho jméno nebylo oznámeno, izraelské úřady pouze uvedly, že jde o muže z jihoizraelského Aškelonu.

Letos v červnu ho soud uznal vinným z vydírání, praní peněz, útoku na policistu a přípravu trestného činu. Hrozil kromě jiného také izraelskému velvyslanectví ve Washingtonu, konzulátu v Miami, několika policejním stanicím, obchodním centrům, nemocnicím i letištím.

Využíval svou znalost počítačů, dokázal utajit místo, odkud telefonoval, a využívat k zasílání hrozeb počítačů ovládaných na dálku. Za telefonáty platil bitcoiny. Před soudem vinu nepopřel, ale řekl, že vzhledem k tomu, že trpí autismem, neměl být souzen a činěn odpovědným. V době vazby řekl ve věznici, že jednal z nudy a že to vše považoval za hru. Soudce ale argument autismu neuznal a posuzoval obžalovaného jako právně odpovědného.

Soudní líčení bylo neveřejné a před vstupem do jednací sítě Kadar zakrýval svůj obličej. Novinářům se jej tak podařilo zachytit pouze částečně, jak je vidět na snímku v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám