Hlavní obsah

Slovenská diplomacie se stala cílem kybernetického útoku

Právo, Ivan Vilček

Počítačová síť slovenského ministerstva zahraničí se v uplynulých dnech stala terčem kybernetického útoku ze zahraničí. Ve středu to potvrdil slovenský premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie).

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Slovenský premiér Peter Pellegrini

Článek

Útok odhalilo slovenské vojenské zpravodajství na základě nestandardního chování počítačů. Případem se zabývala i bezpečnostní rada státu.

„Slovenská republika se po České republice, Německu a Británii stala dalším cílem sofistikované kybernetické špionáže. Po důkladné analýze bylo zjištěno, že nešlo o běžný virus, ale o cílený kybernetický útok,“ řekl Pellegrini.

Cílem útoku bylo filtrování citlivých dat a jejich následný přesun na zahraniční servery. Zatím není jasné, k jakým dokumentům se útočníci dostali. Odborníci nyní prověří zabezpečení celé vládní internetové sítě.

K útoku byl použitý škodlivý kód, který umožnil útočníkům přístup k dokumentům v počítačích ministerstva zahraničí. Pellegrini neupřesnil, ze které země byl útok veden. „Jde o nadnárodní sofistikovanou špionážní organizaci, která je schopna pronikat do informačních systémů států,“ konstatoval slovenský premiér. Podle Pellegriniho musí Slovensko zvýšit investice v této oblasti a rozšířit mezinárodní spolupráci se zeměmi, které mají s podobnými útoky zkušenosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám