Hlavní obsah

Německo není jediné. Útok na vládní síť měl podle expertů cíle i v dalších zemích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Hackerská skupina Turla, která zřejmě stojí za loňským útokem na německou vládní síť, podle expertů úspěšně napadla další cíle. Podle nejnovější zprávy agentury DPA o tom informovala slovenská softwarová společnost Eset, která se zabývá antivirovou a internetovou ochranou.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle analýzy odborníků hackeři Turly – známé také pod názvy Snake nebo Uroboros – pronikli zadními vrátky v e-mailovém programu Outlook také do sítí dvou dalších evropských ministerstev zahraničí a rovněž velkého zbrojního koncernu. Jakých ministerstev nebo zbrojařské firmy se to týká, Eset neupřesnil.

V Německu se útok na vládní síť zaměřil především na ministerstvo zahraničí. Piráti se přitom do sítě dostali přes výukovou platformu vysoké školy pro veřejnou správu. Přes ni se jim pak v březnu 2017 podařilo proniknout do sítě ministerstva zahraničí. Koncem téhož roku úřady bezpečnostní mezeru odhalily. Letos v březnu o tomto závažném počítačovém útoku informovala agentura DPA.

Společnost Eset při zkoumání této pirátské operace zjistila, že skupina Turla – o níž jsou počítačoví experti přesvědčení, že je napojená na ruské tajné služby – při útocích na další ministerstva zahraničí využila podobná zadní vrátka k otevření skrytých přístupových cest do těchto úřadů.

Podle údajů Esetu byl tento škodlivý software od roku 2009 postupně dál vylepšován a mohl pak do operačního systému Windows přímo v paměti počítače uložit škodlivé příkazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám