Hlavní obsah

Na zabezpečení USB flash disků Češi příliš nehledí

Novinky, lez

USB flash disky se v dnešní době těší velké popularitě jako snadný nástroj pro přenos dat mezi různými počítači. Většina Čechů je používá alespoň jednou za čas, se zabezpečením uložených dat si ale láme hlavu málokdo. Vyplývá to z průzkumu společností Eset a Seznam.cz.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

To ale může představovat velký problém. „Pokud by například zaměstnanec flash disk s citlivými pracovními daty ztratil nebo mu byl odcizen, a ta data by byla zneužita, vystavuje nejen sebe, ale i svého zaměstnavatele riziku postihu dozorčích orgánů,“ uvedl Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Nějaké paměťové médium využívá alespoň jednou za čas celkem 95 procent Čechů, nejčastěji (81 %) jde přitom právě o USB flash disky. Nicméně data na paměťových médiích šifruje pouze 28 procent z nich.

Uživatelé přitom velmi často nevědí, jak flash disky šifrovat, nebo jsou přesvědčeni, že to nepotřebují. Tyto dva důvody uvedlo 77 procent z těch, co šifrování nepoužívají. Přímou nebo zprostředkovanou zkušenost se ztrátou flash disku přitom uvedlo 8, respektive 21 procent dotázaných. Přímou nebo zprostředkovanou zkušenost s krádeží má 1, respektive 7 procent dotázaných.

Externí disky a cloud

Mezi další oblíbené úložiště patří externí disky s vyšší kapacitou (58 %), cloudová úložiště (39 %), optická záznamová média (27 %), jiné zařízení (21 %) a serverová úložiště (21 %). Dotazování mohli zvolit více možností, proto součet netvoří 100 procent.

„Jedná se podobné výsledky jako v loňském roce. Například u optických médií jako prostředku pro uložení dat jsme čekali podstatně větší pokles než výsledná 3 procenta, například ve prospěch cloudových služeb. Svědčí to především o značné konzervativnosti českých uživatelů,“ uzavřel Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám