Hlavní obsah

Podvodníci jdou po platebních kartách, zneužívají SMS zprávy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostřednictvím SMS zpráv se snaží z důvěřivců vylákat citlivé údaje zatím neznámí podvodníci. Před novou vlnou útočných zpráv varovala Asociace pro elektronickou komerci (APEK) s tím, že kyberzločinci jdou především po osobních údajích a číslech platebních karet.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Falešné SMS zprávy se šíří podle členů asociace Českem již několik dní. Všechny mají jedno společné – snaží se vzbudit dojem, že jde o informace o objednávce nějakého zboží.

Když uživatel klikne na odkaz ve zprávě, je přesměrován na podvodné webové stránky, které imitují web nějakého internetového obchodu. Na nich se pak uživatelé dozvědí, že vyhráli telefon a že jej získají po zaplacení manipulačního poplatku ve výši jedné koruny – právě tak se útočníci dostanou k platební kartě.

Obezřetnost je na místě

„Jediným cílem takové podvodné výzvy a falešné stránky ovšem je vylákat z lidí osobní údaje či číslo platební karty. Uživatel po vyplnění takových údajů může přijít o své finanční prostředky,“ varoval výkonný ředitel asociace APEK Jan Vetyška.

Podle něj by měli být uživatelé u podobných výzev velmi opatrní. „Důrazně varujeme před otevíráním odkazu z uvedené podvodné SMS a vyplňování jakýchkoli údajů,“ uvedl Vetyška.

Ten zároveň zdůraznil, že se šířená SMS snaží působit jako zpráva o doručování objednaného balíku. „Takové informační SMS ovšem nikdy nevyžadují další aktivitu zákazníka prostřednictvím odkazu. Maximálně nabízí možnost sledování dodávaného balíku, nikdy však nevyžaduje aktivní přechod na internetovou stránku povinně,“ doplnil Vetyška.

Alza a další

Přesně takové zprávy se už od minulého týdne šíří pod hlavičkou společnosti Alza.cz. Internetový obchod však ve skutečnosti s celou podvodnou kauzou nemá nic společného a již dříve se od ní distancoval. [celá zpráva]

Jak je z řádků výše patrné, v posledních dnech se snaží útočníci skrze podvodné SMS zprávy zneužít také jména dalších tuzemských obchodů.

Foto: koláž Novinky.cz s využitím Alza.cz

Odkaz v SMS zprávě vede na podvodnou webovou stránku, ve které kyberzločinci lákají na iPhone X za jednu korunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám