Hlavní obsah

Vyhráli jste iPhone X, zaplaťte korunu. Pozor na podvodné SMS

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nalákat důvěřivce na iPhone X za pouhou korunu se snaží podvodníci, kteří se vydávají za pracovníky společnosti Alza.cz. Jménem tohoto internetového podniku rozesílají SMS, ve kterých následně příjemcům tvrdí, že se stali výherci „jablečného” smartphonu.

Foto: koláž Novinky.cz s využitím Alza.cz

Odkaz v SMS zprávě vede na podvodnou webovou stránku, ve které kyberzločinci lákají na iPhone X za jednu korunu.

Článek

„Zdravíme, zákazníku. Máte jeden balíček od společnosti Alza. Poslední možnost jej vyzvednout,“ tvrdí podvodníci v textové zprávě. Její součástí je i odkaz na webové stránky, kde se uživatelé mají o dané zásilce dozvědět víc.

Tato SMS není zasílána společností Alza.cz a firma důrazně před touto podvodnou zprávou zákazníky varuje
vyjádření společnosti

Pokud na něj zákazníci kliknou, ocitnou se na podvodné webové stránce informující o výhře iPhone X v soutěži firmy. Jediné, co je nutné udělat, je zaplatit manipulační poplatek 1 Kč. Díky této operaci pak podvodníci získají od důvěřivců údaje o jejich platební kartě, které mohou dále zneužít.

Podvodníci přitom tvrdí, že jde o soutěž související s narozeninami maskota Alzy. Právě proto se mohou nechat příjemci zprávy snadno napálit, neboť tento internetový obchod skutečně výročí v letošním roce oslavuje.

Alza zákazníky varuje

Společnost se od podvodných zpráv již distancovala. „Rádi bychom naše zákazníky varovali před podvodnou SMS. V této SMS je oznámeno uložení balíčku a následně podvodně nabízí iPhone X za 1 CZK, kde zákazník musí vyplnit údaje typu číslo karty,“ uvedli zástupci Alzy.

„Tato SMS není zasílána společností Alza.cz a firma důrazně před touto podvodnou zprávou zákazníky varuje,“ doplnili s tím, že již podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Na podvodné výzvy nereagovat

Na podobné výzvy by neměli zákazníci reagovat a rozhodně by neměli vyplňovat žádné údaje, v opačném případě totiž hrozí, že přijdou o peníze, případně že se útočníci dostanou k jejich účtům na Alze.

„V případě potřeby mohou zákazníci kontaktovat infolinku na telefonním čísle 225 340 111,“ uzavřeli zástupci Alzy.

Anketa

Máte zkušenost s podvodnými SMS?
Ano, už jsem se nachytal
10,5 %
Ano, ale odhalil jsem to
63 %
Ne, naštěstí mě to míjí
26,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 324 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám