Hlavní obsah

Nejvíce nevyžádané pošty pochází z USA. Denně kolují internetem stovky miliónů spamů

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není žádným tajemstvím, že nevyžádaná pošta úplně zbytečně vytěžuje internetovou konektivitu. V současnosti je totiž každý druhý odeslaný e-mail spamem. V globálním měřítku to znamená, že každý den jsou odeslány stovky miliónů nevyžádaných e-mailů. Nejvíce jich přitom pochází z USA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože stamiliónové cifry mohou působit alarmujícím dojmem, opak je pravdou. Ve skutečnosti si totiž bezpečnostní experti pochvalují, že v poslední dekádě spamu výrazně ubylo.

Ještě v roce 2010 totiž zpráva společnosti Symantec pojednávala o tom, že podíl nevyžádaných e-mailů narostl na 85,3 procenta z celkové e-mailové komunikace. To byla nejvyšší hodnota za několik posledních let.

Loni to však bylo už jen 56,63 %, což je mimochodem o 1,68 procentního bodu méně než o rok dříve. Klesající trend je tedy podle antivirové společnosti Kaspersky Lab evidentní.

Nejčastěji z USA a Číny

Nejčastějším zdrojem spamů byly podle statistik USA (13,21 %), Čína (11,25 %) a Vietnam (9,85 %). Zbývajícími státy v top 10 jsou Indie, Německo, Rusko, Brazílie, Francie a Itálie.

Nejvíce spamy zasažených cílů se naopak objevilo v Německu (16,25 %), kde počet obětí meziročně stoupl o 2,12 procentního bodu. Dalšími státy v top 10 jsou Čína, Rusko, Japonsko, Velká Británie, Itálie, Brazílie, Vietnam, Francie a Spojené arabské emiráty.

Spam existoval dříve než internet

Psal se rok 1978, přesně 1. května napadlo obchodníka Garyho Thuerka odeslat zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače všem lidem, na které sehnal jejich elektronickou poštovní schránku. Přestože tehdy ještě vlastně ani neexistoval internet – používala se jeho jednodušší obdoba – počítačová síť Arpanet.

První spam lákající na nový počítač dostalo v roce 1987 celkem 393 uživatelů. V současnosti se však spamy počítají na stovky miliónů – takové množství nevyžádané pošty je odesláno prakticky každý den.

První spam byl tedy odeslán přesně před 40 lety, a i po čtyřech dekádách je neodmyslitelnou součástí internetu. Bohužel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám