Hlavní obsah

Britský soud se zastal hackera, jemuž hrozilo vydání do USA

Londýn

Londýnský vrchní soud v pondělí zrušil příkaz k vydání údajného britského hackera Lauriho Lovea do Spojených států. Rozhodnutí bylo v soudní síni podle agentury AP uvítáno jásotem. Love v USA čelí obviněním z napadení počítačových sítí a krádeže dat.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Britský hacker Lauri Love

Článek

Americké úřady tvrdí, že Love se nabourával do počítačových sítí armády, NASA či Federálních rezerv od října 2012 do října 2013. Obviněn byl ve třech amerických státech: New Jersey, New Yorku a Virginii. Britské ministerstvo vnitra v roce 2016 podepsalo vydávací rozkaz.

Třiatřicetiletý Love trpí Aspergerovým syndromem a depresemi. Jeho právníci tvrdí, že vydání k soudnímu procesu do USA by pro něj bylo nespravedlivé a tíživé.

Britská policie informovala o zadržení muže v říjnu roku 2013. Americká prokuratura tehdy uvedla, že údajný hacker Love pronikl do tisíců počítačových systémů, včetně těch, které náležejí raketové obraně, armádním ženistům, vesmírné agentuře NASA a úřadu pro ochranu životního prostředí.

Podle prokurátora Paula Fishmana z New Jersey tak byly ohroženy osobní údaje amerického vojenského personálu a informace o obranných rozpočtech nebo o uzavíraných smlouvách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám