Hlavní obsah

Nově objevené bezpečnostní chyby se týkají iPhonů i Maců. Jsou kritické

Novinky, ort

Počítače s logem nakousnutého jablka, smartphony, ale například i chytré hodinky. Aktuálně prakticky neexistuje produkt od společnosti Apple, jehož software by neobsahoval nějakou bezpečnostní chybu. Americký počítačový gigant totiž naráz záplatuje prakticky všechny své operační systémy.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Trhliny obsahuje operační systém iOS pro chytré telefony iPhone, multimediální přehrávač iPod i počítačové tablety iPad (na snímku).

Článek

Zařízení s logem nakousnutého jablka jsou zpravidla považována za ta bezpečnější. A v porovnání s celou řadou konkurentů to skutečně zpravidla platí. Tentokrát se však nashromáždilo v programech amerického počítačového gigantu chyb hned několik.

A co hůř, hned několik z nich má nálepku „kritické“. To jinými slovy znamená, že útočníci mohou do zařízení propašovat prakticky jakýkoli škodlivý kód. Klidně mohou i na dálku počítač zotročit a využít jej k DDoS útokům, případně mohou samozřejmě i odposlouchávat komunikaci uživatele, která na počítači probíhá.

Trhliny zatím zneužity nebyly

Trhliny obsahuje operační systém iOS pro chytré telefony iPhone, multimediální přehrávač iPod a počítačové tablety iPad. Chyby byly dále odhaleny v platformě macOS watchOS pro chytré hodinky a tvOS pro televizní systémy.

Sluší se podotknout, že zatím není monitorován žádný případ, kdy by byly trhliny v softwarových produktech amerického počítačového gigantu zneužity.

V případě automatických aktualizací se uživatelé nemusí o nic starat, v opačném případě je však nutné nainstalovat opravy ručně. Safari je možné aktualizovat přímo ze stránek tvůrců, nejnovější verzi operačních systémů pro zařízení Applu najdou uživatelé v nastavení v části týkající se aktualizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám