Hlavní obsah

Záplatuje Microsoft, Adobe i Mozilla. Kritické chyby nahrávají útočníkům

Novinky, ort

Hned několik bezpečnostních chyb bylo opraveno v minulém týdnu předními softwarovými společnostmi. Řada z nich je přitom označována za kritické, a tak by s instalací uživatelé rozhodně neměli otálet. Chyby byly objeveny v produktech společností Microsoft, Adobe i Mozilla.

Foto: Novinky

Klávesnice

Článek

V případě Adobe se nebezpečné trhliny týkají hned několika programů, konkrétně jsou v ohrožení uživatelé aplikací Flash Player, Photoshop CC, Adobe Connect, DNG Converter, InDesign, Digital Editions, Shockwave Player a Experience Manager.

Také Microsoft záplatoval hned několik svých programů, kromě operačního systému Windows například také kancelářský balík Office či internetové prohlížeče Internet Explorer a Microsoft Edge.

Webového browseru se týká také zranitelnost v případě Mozilly, kritická bezpečnostní chyba byla objevena v prohlížeči Firefox.

Rizika jsou velká

Jako kritické jsou vždy označovány chyby, jež mohou kyberzločinci zneužít k tomu, aby do počítače propašovali prakticky libovolného nezvaného návštěvníka.

Stačí jim k tomu vytvořit podvodnou internetovou stránku, prostřednictvím které vzdáleně spustí škodlivý kód. Touto cestou se mohou dostat k souborům uloženým na pevném disku i mohou sestavu na dálku ovládnout.

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Uživatelé se vystavují všanc útočníkům

Stahovat všechny opravy je možné u všech zmiňovaných programů prostřednictvím automatických aktualizací. Pokud je má uživatel vypnuté, je potřeba stáhnout nejnovější aktualizace manuálně přímo ze stránek výrobce.

A to co nejdříve. V opačném případě se totiž uživatelé vystavují všanc počítačovým pirátům, kteří mohou objevené trhliny snadno zneužít při nějakém útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám