Hlavní obsah

Štít chrání soukromí uživatelů v EU už přes rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohoda označovaná jako Štít EU-USA na ochranu soukromí funguje po prvním roce dobře, uvedla ve své zprávě Evropská komise (EK). Stále je však podle ní co zlepšovat. Cílem dohody je chránit osobní údaje osob v EU předávané společnostem v USA ke komerčním účelům.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zpráva je úlevou pro více než 2400 společností, které se připojily k programu, včetně firem Google, Facebook a Microsoft. Zejména proto, že dohodu již napadli u soudu aktivisté zabývající se ochranou soukromí, poznamenala agentura Reuters.

Komise uskutečnila první roční revizi dohody v září, aby se ujistila, že Spojené státy plní své sliby, že budou lépe chránit data o evropských občanech při jejich přesunu přes Atlantik. Podle zprávy štít zajišťuje odpovídající úroveň ochrany. Komise ale požádala Washington, aby zlepšil některé postupy, byl aktivnější při sledování, jak firmy dohodu dodržují, a také posílil ochranu soukromí v rámci kontroverzní části zákona o zabezpečování informací o činnostech cizí moci (FISA).

„Transatlantické předávání údajů je pro naši ekonomiku nezbytné. Je ale potřeba zajistit, aby bylo respektováno základní právo na ochranu údajů i poté, co osobní údaje opustí unii. Z našeho prvního přezkumu vyplývá, že štít funguje dobře, ale že je zde určitý prostor ke zlepšení,” uvedla v prohlášení komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová.

Stížnosti občanů EU na špehování z USA

Komise rovněž vyzvala Spojené státy, aby pro štít na ochranu soukromí jmenovaly ombudsmana, který má vyřizovat stížnosti občanů EU na špehování z USA, a obsadily zbývající posty ve Výboru pro dohled nad respektováním soukromí a občanských svobod.

Dohoda byla uzavřena loni v červenci, když předchozí dohodu zrušil v roce 2015 nejvyšší soud EU, protože umožňovala americkým špionům nadměrný přístup k datům lidí. Dohoda chrání základní práva všech osob v EU, jejichž osobní údaje jsou předávány do USA ke komerčním účelům, a stanovuje, jak se mají chovat podniky, které s toky údajů mezi EU a USA pracují.

Firmy, které chtějí přesouvat osobní údaje Evropanů mimo unii, musejí splňovat přísné předpisy EU o ochraně dat, které jim zakazují předávat osobní údaje do zemí s nedostatečnou ochranou soukromí, pokud k tomu nemají zvláštní právní dohodu. Soukromý štít umožňuje firmám přesouvat data přes Atlantik bez těchto smluv, které jsou těžkopádnější a dražší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám