Hlavní obsah

Virus maskovali za oblíbený doplněk. Napálilo se přes 37 000 lidí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doplněk Adblock je mezi uživateli poměrně populární. A toho si jsou vědomi také počítačoví piráti, kteří na internetu šířili jeho falešnou verzi. Ta místo blokování reklamy zavirovala lidem počítač, touto cestou bylo infikováno více než 37 000 strojů.

Foto: archív tvůrců

Logo aplikace Adblock Plus

Článek

Podvodná aplikace měla velmi podobný název a stejné logo jako originál. Název se u falešné verze lišil v podstatě jen velkým písmenem B v názvu – AdBlock Plus místo správného Adblock Plus. Právě proto se podařilo kyberzločincům zavirovat tak velké množství PC.

Infikovaný doplněk byl navíc tak dobře maskovaný, že podvod neodhalil ani Google. Právě v jeho obchodě s aplikacemi pro internetový prohlížeč Chrome totiž byla falešná verze nabízena. Aktuálně již není dostupná, ale až do stažení si ji stáhlo více než 37 000 lidí.

Zda byly infikovány nějaké stroje v Česku, zatím není jasné.

Cílili pouze na Chrome

Z řádků výše je patrné, že problém se týká výhradně uživatelů, kteří používají internetový prohlížeč Chrome a kteří v posledních týdnech doplněk AdBlock Plus stahovali. Na majitele strojů s konkurenčními webovými browsery se tentokráte počítačoví piráti nesoustředili.

Podvodný doplněk dělal přesný opak toho, co sliboval. Místo blokování reklamy tak na napadených PC začal otevírat stále nová a nová okna s reklamou. Zatím není jasné, zda kyberzločinci nezneužili falešnou aplikaci také k dalším nekalým praktikám. Například ke šmírování komunikace jednotlivých uživatelů.

Jaká verze je nainstalovaná?

Lidé by si nicméně měli pro jistotu zkontrolovat, jakou verzi mají nainstalovanou. A v případě, že se jedná o tu falešnou s velkým B v názvu, měli by ji neprodleně ze svých strojů smazat.

Tento případ jasně ukazuje, že ani stahování aplikací a doplňků z oficiálních zdrojů není pro uživatele 100% zárukou toho, že jejich PC nebudou napadnuta škodlivým kódem. Obezřetnost je tak namístě i v takových případech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám