Hlavní obsah

Chrome má kritickou zranitelnost. Útočníci mohou převzít kontrolu nad PC

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít všichni uživatelé internetového prohlížeče Chrome od společnosti Google. Byla v něm totiž objevena kritická chyba, kterou mohou kyberzločinci zneužít k převzetí kontroly nad napadeným systémem.

Foto: Koláž Novinky.cz

Logo internetového prohlížeče Chrome

Článek

Před nově objevenou trhlinou varoval český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ. Ten zároveň upozornil i na to, že opravy pro chybu jsou již k dispozici. „Nové aktualizace pro Google Chrome opravují chyby umožňující převzetí kontroly nad systémem,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ.

Chyba je kritická. To jinými slovy znamená, že útočníci mohou do počítače propašovat prakticky jakýkoli škodlivý kód. Klidně mohou i na dálku počítač zotročit a využít jej k DDoS útokům, případně mohou samozřejmě i odposlouchávat komunikaci uživatele, která na počítači probíhá.

V ohrožení všechny systémy

Ohroženi jsou přitom majitelé prakticky všech aktuálně dostupných operačních systémů. „Záplaty se vztahují na operační systémy Windows, Mac OS a Linux,“ zdůraznil Bašta.

V případě automatických aktualizací se uživatelé Chromu nemusejí o nic starat. Pokud je však tato funkce vypnuta, je nutné navštívit webové stránky tvůrců a nejnovější záplatovanou verzi stáhnout manuálně.

Kritickou zranitelnost neobsahuje nejnovější verze tohoto internetového prohlížeče nesoucí číslo 61.0.3163.79.

Chyby se nevyhýbají ani dalším prohlížečům. V minulém měsíci byly odhaleny kritické zranitelnosti také v Internet Exploreru a Firefoxu. Přehled oprav naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám