Hlavní obsah

V ohrožení bylo přes milión uživatelů. Útočníci se zaměřili na Chrome

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terčem počítačových pirátů se stal v poslední době internetový prohlížeč Chrome. Podařilo se jim totiž zotročit jedno rozšíření určené právě pro tento browser, kvůli tomu tak bylo ohroženo přes milión uživatelů. Upozornil na to český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Koláž Novinky.cz

Logo internetového prohlížeče Chrome

Článek

„Bylo uneseno rozšíření Web Developers pro Chrome, které používá více než milión uživatelů,“ konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Útok tedy zjednodušeně řečeno probíhal tak, že si toho ani obezřetní uživatelé nemohli všimnout. Samotní počítačoví piráti totiž vydali aktualizaci s pořadovým číslem 0.4.9, která byla automaticky distribuována na počítače uživatelů.

Zisky z reklamy

A právě v tom byl kámen úrazu, neboť kyberzločinci chování tohoto doplňku upravili. „Nová verze obsahovala mechanismus pro vkládání vlastních reklam útočníků do webových stránek navštívených uživatelem,“ podotkl Bašta.

Útočníci tak mohli kasírovat nemalé částky za zobrazování reklamy. Uživatelům se tak logicky v prohlížečích zobrazovaly i nabídky, které by jinak na daných webech neměly co dělat.

„Vývojářům se podařilo během několika hodin získat zpět vládu nad ukradeným účtem a vydat novou verzi 0.5. Na tu by měli uživatelé okamžitě přejít,“ poradil bezpečnostní expert.

Pozor na hesla

Ten zároveň upozornil, že útočníkům mohlo jít i o něco jiného než zisky z reklamy – například o krádež přihlašovacích údajů do různých on-line služeb. „Dále je doporučováno zvážit změnu hesel pro všechny webové účty a anulovat přihlašovací tokeny a cookies pro všechny webové stránky, které byly navštíveny v době používání infikovaného rozšíření,“ uzavřel Bašta.

Tento útok jasně ukazuje, jak jsou moderní počítačové systémy zranitelné. Útočníci totiž mohou škodlivý kód propašovat do počítače i v případě, kdy se uživatel chová příkladně a dbá na bezpečnostní poučky. Jednoduše zneužijí nějaký program, který je již na daném stroji nainstalovaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám