Hlavní obsah

Podvodné e-maily se snaží napálit klienty Komerční banky

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít uživatelé internetového bankovnictví od Komerční banky. Zaměřili se na ně totiž počítačoví piráti, kteří se snaží propašovat do jejich počítačů škodlivý virus. V dalším kroku se je pak snaží připravit o peníze.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

„Aktuálně jsme zaznamenali podvodné e‑maily, jejichž cílem je zavirovat váš počítač. Podvodný e‑mail se tváří, že je odeslán z e-mailové adresy mojebanka@kb.cz,“ varovali zástupci Komerční Banky.

V předmětu zprávy je uveden text „Informace o platbě“. Počítačoví piráti se snaží v příjemci podvodné zprávy vzbudit dojem, že uživateli byla z účtu stržena nějaká platba. Podrobnosti mají lidé naleznout v příloze e-mailu.

Právě v tom je ale kámen úrazu. „Namísto slibovaných podrobností, soubor v příloze obsahuje počítačový virus, který se po spuštění nainstaluje do vašeho počítače. Důrazně vás varujeme před otevíráním tohoto e‑mailu a přílohy,“ konstatovali zástupci banky.

Piráti jsou jen krůček od peněz

Prostřednictvím viru jsou počítačoví piráti už jen krůček od peněz, které jsou uloženy na bankovním účtu. Stačí jim již pouze získat potvrzovací SMS zprávu, aby mohli uskutečnit prakticky jakoukoliv platu. A zotročit v dnešní době smartphone není bohužel vůbec žádný problém.

„V případě, že jste výše uvedený e‑mail obdrželi nebo se setkali s jakýmkoli jiným podezřelým e‑mailem a otevřeli jej, případně otevřeli přílohu v něm obsaženou, neprodleně kontaktuje naši klientskou linku internetového bankovnictví 955 551 552,“ podotkli zástupci banky.

V současné době podobné zprávy cílí výhradně na klienty Komerční banky. Není nicméně vyloučeno, že se taktika kyberzločinců v dohledné době změní a budou se snažit prostřednictvím nevyžádaných e-mailů napálit klienty i jiné banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám