Hlavní obsah

Česko je ve svobodě internetu na 23. místě ve světě

Česká republika má 23. nejnižší míru cenzury internetu ze 179 zemí. Nejvíc přístup a informace na internetu omezují Severní Korea nebo Irán. Nejvíce liberální v oblasti státních zásahů do internetu jsou Estonsko, Island, Kanada, Německo a USA. Vyplývá to z údajů společnosti vpnMentor, která tuto problematiku celosvětově sleduje.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Česku, stejně jako ve většině evropských zemí, převládá jen nízká míra omezení internetu. Jde přitom zejména o přístup na torrentové sítě, které slouží ke stahování souborů.

"Situace v ČR je poměrně dobrá. Svoboda slova je narušována pouze popíráním komunistické minulosti a holokaustu a samozřejmě nenávistnými projevy. Velkým pozitivem je lokální vládou nekontrolovaný vyhledávač Seznam.cz, což oslabuje vliv Googlu. Na druhou stranu opatření vlády přijaté v lednu 2017 o omezení herních a loterních společností může být varovným signálem," uvedl spoluzakladatel vpnMentor Ariel Hochstadt.

V Řecku, Moldavsku nebo ve Velké Británii je omezený přístup k pornografii, v Rusku pak navíc i k politickým médiím. V Bělorusku a Turecku jsou omezená politická média a sociální sítě.

K omezením vedou různé příčiny, zatímco vláda Severní Koreje zamezuje přístup k informacím na internetu ze strachu z možného ovlivnění uzavřené společnosti zvenčí, v Číně, na Tchaj-wanu nebo ve Vietnamu jde čistě o politické důvody. Náboženský motiv pak vede cenzuru v Sýrii, Saúdské Arábii a Jemenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám