Hlavní obsah

Dva mladíci útočili na Microsoft. Nedopadlo to dobře

Novinky, ort

Dva mladí hackeři z Anglie se snažili zaútočit na servery amerického Microsoftu s jediným cílem – ukrást citlivá data zákazníků tohoto softwarového gigantu. Jejich snažení však bylo neúspěšné, a co hůř, oba skončili v rukách policie. Upozornil na to server The Hacker News.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celým případem se zabývali detektivové z britské jednotky pro potírání organizovaného zločinu (SECORU). Ti mladíky zatkli ve čtvrtek, jejich identitu však zatím nezveřejnili.

Stihli je však již obvinit z trestného činu „neoprávněného přístupu“. Podobné hackerské aktivity, kdy se počítačoví piráti snaží nabourat do serverů nějakých organizací, jsou totiž v Anglii trestné. Policie již potvrdila, že mladíci ve věku 22 a 25 let útočili na servery Microsoftu.

„Jsme stále na začátku vyšetřování. Budeme nicméně usilovně spolupracovat s našimi partnery, abychom zajistili že kyberzločinci nebudou mít žádné místo, kam se schovají,“ prohlásil v souvislosti s případem detektiv Rob Bryant, který pracuje právě v jednotce SECORU.

K datům zákazníků se nedostali

Podle něj anglická policie na případu spolupracuje s Europolem, FBI a řadou dalších zahraničních bezpečnostních složek. Nechybí mezi nimi ani tým bezpečnostních expertů přímo z Microsoftu.

Útoky mladíků měly probíhat mezi lednem a březnem letošního roku. „K datům zákazníků společnosti Microsoft však mladíci nakonec přístup nezískali, což můžeme již nyní potvrdit,“ konstatoval detektiv.

Probíhající vyšetřování nicméně nasvědčuje tomu, že mladíci byli součástí nějaké nadnárodní skupiny hackerů. „Kromě dvou mladíků jsme zajistili také celou řadu počítačů a dalších zařízení. Právě to by nás mělo v případu posunout významným směrem kupředu,“ podotkl Bryant.

Soud s oběma mladíky začne nejdříve v horizontu několika týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám