Hlavní obsah

Britský jaderný arzenál může být podle institutu terčem hackerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské jaderné ponorky třídy Vanguard, které nesou nukleární výzbroj, se mohou stát terčem hackerského útoku s katastrofálními následky. Ve své zprávě to uvádí vlivný názorový institut BASIC. Institut odmítá jako falešný pocit jistoty tvrzení ministerstva obrany, že podmořská plavidla jsou během pobytu na moři imunní před kybernetickým nebezpečím, neboť v té době nejsou připojena k internetu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

BASIC v 38stránkové analýze tvrdí, že úspěšný kybernetický úder by mohl ochromit operační nasazení ponorek a raket, které jsou na jejich palubách, vést ke ztrátě lidských životů, a dokonce i ke zničujícímu jadernému střetu.

Ministerstvo obrany v minulosti opakovaně ujišťovalo, že do operačních systémů ponorek není možné v době plavby na otevřeném moři proniknout, neboť jsou od internetu odpojené.

„Ponorky na hlídkujících plavbách jsou zcela zřejmě izolované, nejsou připojeny k internetu a ani k jiným sítím s výjimkou příjmu velmi jednoduchých dat z vnějšku. Důsledkem toho představitelé prohlašují, že (britský program jaderného odstrašení) Trident je před hackery bezpečný,“ uvedl BASIC s tím, že takovéto hodnocení je evidentně špatné.

Doky představují hrozbu

Pokud opravdu podle institutu není možné do palubních systémů během plavby proniknout, stále zde existuje hrozba během doby, kdy ponorky pobývají v docích například kvůli údržbě.

„Citlivé kybernetické systémy Tridentu nejsou připojené k internetu a ani k jiným civilním sítím. I tak jsou ale plavidla, střely, bojové hlavice a všechny ostatní podpůrné systémy závislé na počítačích, zařízeních a softwaru s přístupem k (datové) síti,“ poznamenal institut s tím, že je nezbytné všechny systémy pravidelně přenastavovat, záplatovat softwarové chyby a aktualizovat.

Britský program jaderného odstrašení se opírá o čtveřici ponorek třídy Vanguard, které jsou vybaveny 16 sily na odpalování balistických střel. Na moři je vždy nejméně jedna ponorka, která v rámci standardní výzbroje nese osm balistických střel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám