Hlavní obsah

Ostražitost je namístě. Jak se bránit před ransomwarem

Novinky, mif

Před vyděračskými viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware, varují bezpečnostní experti již několik posledních let. Teprve škodlivý kód WannaCry na konci minulého týdne ukázal, jak skutečně nebezpeční mohou tito nezvaní návštěvníci být. Podceňovat obranu se tak nemusí vůbec vyplatit.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vyděračský virus WannaCry se začal internetem šířit už v pátek. Za pouhých pár hodin stačil infikovat na 200 000 počítačů ve více než 150 zemích světa. Mezi postiženými se objevili nejen jednotliví uživatelé, ale také univerzity, benzínky, nemocnice, dráhy a řada dalších společností.

Tak velkou silou, a navíc v tak velkém měřítku zatím žádný ransowmare neútočil. A to přitom různých variant vyděračských virů existují bez nadsázky tisíce. „V roce 2016 byly detekovány tisíce nových ransomwarových variant,“ uvedl již dříve Petr Kadrmas, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Důvod, proč kyberzločinci ransomware tak často šíří, je prostý. „Ransomware prostě funguje a generuje útočníkům zisky. Organizace se snaží efektivně chránit, ale mnoho z nich nepoužívá správné zabezpečení a podceňuje vzdělávání zaměstnanců, kteří by rozpoznáním příznaků útoku mohli zabránit nákladným škodám,“ podotkl Kadrmas.

A finanční motivace byla patrně hlavní hnací silou i v případě nového škodlivého kódu WannaCry. U něj totiž chtěli vyděrači za odemčení zašifrovaného počítače v přepočtu 7300 Kč.

Foto: repro thehackernews.com

Takto vypadala obrazovka uzamčená vyděračským virem.

Z řádků výše je patrné, že ransomware budou nasazovat kyberzločinci s vidinou snadných zisků i nadále – a je úplně jedno, zda půjde o WannaCry či úplně jinou verzi tohoto škodlivého kódu. Uživatelé by tak měli být na jejich příchod připraveni.

Aktualizovat a zálohovat

Bránit se je možné poměrně snadno, stačí dodržovat základní bezpečnostní poučky. Nejčastěji totiž nezvaného návštěvníka, který následně uzamkne počítač a požaduje výkupné, pustí samotní uživatelé. Prvním pravidlem by tak mělo být, že uživatelé nebudou otvírat přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů. Právě touto cestou se totiž vyděračské viry dostanou do PC nejčastěji.

Vyděračský virus mohou kyberzločinci propašovat do počítače i prostřednictvím nějaké bezpečnostní trhliny v operačním systému či jiném programu. Samozřejmostí by tak měly být pravidelné aktualizace, jež počítačovým pirátům velmi znesnadní jejich práci.

Nutné je samozřejmě také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace. Zvýšenému riziku se pak vystavují uživatelé, kteří používají nepodporované programy a operační systémy. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Vhodné je také pravidelně zálohovat svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat. Média či externí disky, na nichž budou záložní data uložena, by neměly být neustále připojeny k PC.  Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

Co je ransomware? Každý třetí člověk to neví
Vyděračské viry, které jsou často označovány souhrnným názvem ransomware, patří několik posledních měsíců k těm nejzávažnějším hrozbám. Přesto každý třetí člověk neví, co slovo ransomware vlastně znamená. Tedy ani to, že jde o počítačového záškodníka. Vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti Eset. Průzkum se uskutečnil v USA a Kanadě, přičemž se ho dohromady účastnilo více než tři tisíce lidí. Třetina z nich odpověděla, že vůbec neví, co slovo ransomware znamená. Bezpečnostní experti jim vysvětlili, že jde o škodlivé kódy, které dokážou uzamknout počítač a zašifrovat všechna uložená data. Také jim objasnili, že jde o škodlivé kódy, které uzamknou počítač, zašifrují data a za jejich zpřístupnění požadují výkupné. To by však 85 % lidí nebylo ochotných zaplatit. Raději by o takto uloupená data přišli. Zajímavá je také informace o tom, jak si lidé svoje data chrání. Rovných 31 % dotázaných totiž uvedlo, že soubory uložené v počítači vůbec žádným způsobem nezálohuje. A to ani fotografie či videa. V případě útoku vyděračského viru by tak o svá data nenávratně přišli.

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám