Hlavní obsah

Hackeři se dostanou do PC kvůli chybě monitorů. V ohrožení jsou milióny zařízení

Novinky, mif

Počítačoví piráti zpravidla hledají různé bezpečnostní skuliny v operačním systému nebo v jednotlivých nainstalovaných aplikacích, aby si tak otevřeli zadní vrátka do cizích PC. I když to může znít na první pohled neuvěřitelně, stejně tak mohou zneužít k útoku monitory, respektive jejich ovládací software.

Foto: repro portrait.com

Chyba se týká ovládacího softwaru monitorů od společnosti Portrait Displays, který však využívá drtivá většina výrobců.

Článek

Na vážnou zranitelnost týkající se monitorů, kvůli čemuž jsou v ohrožení milióny počítačů, upozornil český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Byla identifikována bezpečnostní chyba v softwaru vyvinutém společností Portrait Displays, jejíž produkty využívá řada velkých výrobců, jako jsou Sony, HP, Acer, Fujitsu, Philips, Dell, Benq, Lenovo, Sharp a Toshiba,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ.

Hlavní problém je v tom, že na ovládací software společnosti Portrait Displays spoléhá tak velké množství výrobců. Právě proto je teoreticky v ohrožení tolik uživatelů. Žádné zneužití uvedené chyby však zatím bezpečnostní experti nezaznamenali.

Mohou převzít kontrolu nad napadeným strojem

„Společnost Portrait Displays označila chybu umožňující přihlášenému útočníkovi spustit libovolný kód a eskalovat systémová oprávnění jako kritickou,“ konstatoval Bašta.

Podle něj mohou zneužít zranitelný software počítačoví piráti například k tomu, aby na napadeném stroji otočili obraz nebo změnili nastavení barev. Kromě těchto na první pohled neškodných vtípků však mohou bezpečnostní trhlinu zneužít v krajním případě také k tomu, že převezmou kontrolu nad napadeným počítačem.

S ohledem na možná rizika by se tak uživatelé měli ze stránek jednotlivých výrobců stáhnout nejnovější aktualizace ovládacího softwaru, pokud jsou k dispozici. Společnost Portrait Displays již záplatu objevené chyby pro výrobce monitorů uvolnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám