Hlavní obsah

Podvodníci to zkouší na internetu s loterií. Po útoku chtějí výkupné

Novinky, ort

Nový trik zkouší na internetu počítačoví piráti. Prostřednictvím nevyžádaných e-mailů lákají na nejrůznější loterie. Upozornil na to český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ, který dostal avízo od slovinských kolegů. Podobné útoky totiž byly zaznamenány především v zahraničí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Slovinský SI-CERT zveřejnil zprávu o nové vlně infikovaných souborů zasílaných prostřednictvím e-mailových zpráv. Ty jsou odesílány pod záminkou nabídek loterií maloobchodních řetězců, žádostí o zastoupení v advokátních kancelářích,“ varoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podle něj vedle loterie zkouší podvodníci napálit důvěřivce i pomocí dalších témat, která mohou být na první pohled zajímavá. Například informují o změnách v letových řádech nebo o ustanoveních přednášených na univerzitách.

Lidé přitom kyberzločince v tomto případě nemohou identifikovat podle toho, odkud je e-mail odesílán. „Zdrojů, odkud jsou tyto zprávy zasílány, je totiž více. Ale spojuje je jedna věc, většinou obsahují jednu přílohu dokument_1.zip. Ta pak může mít v sobě i více dokumentů, mezi kterými je i jeden dokument_1.js, který se snaží infikovat počítač,“ doplnil Bašta.

Ukryté vyděračské viry

Mezi dokumenty se zpravidla ukrývá nějaký vyděračský virus. Tyto škodlivé kódy, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware, dokážou v počítači nadělat velkou neplechu. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Podobné útoky prostřednictvím nevyžádaných e-mailů se prozatím objevily v zahraničí, především ve Slovinsku. Je nicméně pravděpodobné, že se stejným způsobem budou snažit kyberzločinci v dohledné době napálit také české uživatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám