Hlavní obsah

Podvodníci mají nový trik. Neřeknou nic a na svou oběť čekají

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým trikem přišli v posledních dnech počítačoví piráti, kteří se vydávají za zaměstnance České spořitelny. Oběť se totiž snaží napálit tak, že v podvodném e-mailu nesdělí zhola nic. Před novou hrozbou varovali přímo zástupci spořitelny.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníci cílí na klienty České spořitelny.

Článek

„Upozorňujeme na novou podobu podvodného e-mailu, kterou jsme v posledních dnech zaznamenali. Zpráva vzbuzuje dojem, že byla zaslána z České spořitelny,“ uvedli zástupci banky.

Podvodný e-mail skutečně na první pohled vypadá, jako by byl odeslán z adresy csas.cz, kterou banka skutečně používá. Zmiňovanou doménu podvodníci jednoduše zfalšují, méně pozorní uživatelé se ale mohou nechat snadno napálit.

Foto: Česká spořitelna

Ukázka podvodného e-mailu

Pozor na přílohu

Proti předešlým podvodným zprávám je tento spam zajímavý především tím, že útočníci neříkají zhola nic. Text obsahuje pouze zprávu „Připojený FYI“ a podpis údajného pracovníka spořitelny. FYI je zkratka anglického „For Your Information“, tedy „Pro vaši informaci“.

Méně ostražití jedinci se tak mohou snadno nechat zmást a mohou ze zvědavosti kliknout  na přiloženou přílohu. „Jejím cílem je pouze infikování klientova počítače malwarem. Důrazně proto varujeme před jakoukoliv reakcí na e-maily s podezřelým obsahem,“ varovali zástupci spořitelny.

Kybernetičtí podvodníci tak bez nadsázky neřeknou vůbec nic a podobně jako rybáři vyčkávají, až se jejich oběť nachytá na hozenou návnadu.

Ihned kontaktovat banku

„Věnujte zvýšenou pozornost e-mailovým zprávám, které dostáváte, především pak přílohám a aktivním odkazům, které tyto zprávy obsahují. V případě jakýchkoliv pochybností nás kontaktujte na bezplatném telefonním čísle 800 207 207. Pokud jakýkoliv podvodný e-mail odhalíte, pošlete nám ho prosím na adresu phishing@csas.cz,“ stojí v doporučení banky.

Podvodné zprávy se prozatím objevily pouze pod hlavičkou České spořitelny. Není nicméně vyloučeno, že stejnou taktiku budou v dohledné době zkoušet kyberzločinci také v přestrojení za bankéře jiného finančního institutu.

Obezřetní by tak měli být před podobnými nevyžádanými e-maily také klienti dalších bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám