Hlavní obsah

Danger děsí bezpečnostní experty, počet útoků stoupá

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrozšířenější kybernetickou hrozbou byl v únoru škodlivý kód Danger. Bezpečnostní experti varovali především před tím, že počet útoků tohoto nezvaného návštěvníka dramaticky stoupá. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Eset.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Danger byl loni nejrozšířenější hrozbou vůbec. Zkraje letošního roku však jeho podíl začal citelně klesat. Vše tedy nasvědčovalo tomu, že je tento nezvaný návštěvník na ústupu.

Nyní se však ukazuje, že opak je pravdou. „V lednu jsme zaznamenali výrazný pokles detekcí tohoto malwaru. Z měsíce na měsíc se snížil o 40 procentních bodů. V únoru se však podíl downloaderu Danger na celkových internetových hrozbách začal znovu zvyšovat až na více než 20 procent,“ konstatoval Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Virus, plným názvem JS/Danger.ScriptAttachment, je velmi nebezpečný. Otevírá totiž zadní vrátka do operačního systému. Útočníci pak díky němu mohou propašovat do napadeného počítače další škodlivé kódy, nejčastěji tak šíří vyděračské viry z rodiny ransomware.

Hrozbu představují i Adwind a Nemucod

Danger nicméně není jediným škodlivým kódem, který dělá bezpečnostním expertům vrásky na čele. „V únoru posiloval i škodlivý kód Adwind, který představoval 6,86 procenta zachycených detekcí. Jde o backdoor, který cílí na systémy podporující Java runtime prostředí,“ uvedl Dvořák.

„Adwind funguje jako zadní vrátka. To znamená, že odesílá informace o napadeném systému a přijímá příkazy od vzdáleného útočníka. Může jít například o zobrazení zprávy v systému, otevření konkrétní internetové stránky, aktualizaci malwaru nebo stažení a spuštění nějakého souboru,“ doplnil.

Ten zároveň zdůraznil, že Adwind měl v uplynulém měsíci podíl 6,86 %. To je jen nepatrně více než v případě třetí nejrozšířenější hrozby – škodlivého kódu Nemucod. Také s pomocí tohoto viru mohou počítačoví piráti do napadeného stroje stahovat další škodlivé kódy, podobně jako v případě Dangeru.

Přehled deseti nejrozšířenějších virových hrozeb za uplynulý měsíc naleznete v tabulce níže:

Deset nejrozšířenějších počítačových hrozeb v ČR – únor 2017
1. JS/Danger.ScriptAttachment (20,94 %)
2. Java/Adwind (6,86 %)
3. JS/TrojanDownloader.Nemucod (6,33 %)
4. JS/ProxyChanger (4,36 %)
5. JS/TrojanDownloader.Agent.PQT (2,48 %)
6. Win32/Adware.ELEX (1,56 %)
7. Win32/Packed.VMProtect.AAA (1,56 %)
8. Win32/Packed.VMProtect.ABO (1,48 %)
9. JS/Kryptik.RE (1,24 %)
10. Win32/GenKryptik (1,24 %)

Reklama

Výběr článků

Načítám