Hlavní obsah

Nebezpečnou chybu má Internet Explorer i Edge. Záplata chybí

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval před chybou, která se týká webových prohlížečů Internet Explorer a Edge. Ta představuje pro uživatele velké riziko především proto, že zatím není k dispozici oprava. Útočníci ji mohou poměrně snadno zneužít.

Foto: Novinky

Internet Explorer

Článek

Trhlina byla objevena v rámci programu Project Zero od společnosti Google. V rámci něj vývojáři pravidelně upozorňují na chyby, které jsou pro uživatele velmi nebezpečné.

Paradoxně tímto krokem ale počítačoví piráti získali návod, jak mohou zranitelnost zneužít. „Google Project Zero zveřejnil zranitelnost v prohlížečích Edge a Internet Explorer včetně části kódu umožňující ověřit existenci této chyby,“ řekl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Mohou spustit libovolný kód

„Učinil tak po uplynutí standardní lhůty 90 dní, během níž má výrobce čas na vytvoření záplaty. Zranitelnost má označení CVE-2017-0037 a jejím zneužitím lze způsobit chybu v prohlížeči vedoucí k jeho pádu,“ konstatoval Bašta.

Podle něj nicméně může mít zranitelnost daleko větší dopad na uživatele, než by se mohlo na první pohled zdát. „V detailech zranitelnosti se uvádí i možnost spuštění libovolného kódu,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

To jinými slovy znamená, že chybu mohou počítačoví piráti zneužít k tomu, aby propašovali prakticky libovolného záškodníka na cizí počítač. S jeho pomocí pak budou schopni přistupovat k uloženým datům, odposlouchávat internetovou komunikaci či počítač úplně zotročit.

Kdy bude záplata? Zatím se neví...

Podobné kritické chyby se u jednotlivých programů objevují vcelku pravidelně – a to nejen u těch od amerického softwarového gigantu. Zpravidla však o nich jednotlivé společnosti informují až ve chvíli, kdy je pro ně k dispozici odpovídající záplata. Tedy až poté, kdy se mohou uživatelé bránit.

To však v tuto chvíli v případě zranitelnosti prohlížečů Edge a Internet Explorer neplatí. Microsoft zatím neinformoval ani o tom, kdy by měla vyjít aktualizace opravující trhlinu.

Z bezpečnostních důvodů je tak aktuálně vhodnější používat k procházení webových stránek nějaký konkurenční prohlížeč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám