Hlavní obsah

Kybernetické útoky proti Rakousku prováděl Turek žijící v USA

– Vídeň

Za nedávnými kybernetickými útoky proti klíčovým institucím v Rakousku stojí turecký nacionalista žijící v USA. S odvoláním na rakouskou rozvědku o tom informoval server listu Der Kurier. Podle deníku se ale asi nepodaří zjistit, zda Arslan A. jednal na vlastní pěst, nebo ve spolupráci s tureckou tajnou službou MIT.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Rakousku se v posledních měsících stalo terčem hackerů letiště, ministerstva, centrální banka a parlament. K útokům se přihlásila anonymní turecká skupina, která jako motiv uvedla "k Turecku nepřátelské" chování Rakouska. Vídeň například žádala zmrazení přístupových jednání mezi Evropskou unií a Ankarou.

Hlavní podezřelý, identifikovaný jako Arslan A., žije s bratrem a bratrancem v bungalovu ve městě Bowling Green ve východoamerickém státě Kentucky. Úřady Spojených států se mužem již zabývají a vyšetřuje jej také rakouská justice.

Útočil i v jiných zemích

Arslan A. napadl kromě cílů v Rakousku také servery v Izraeli, Iráku a v samotných USA. Jeho terčem se stal i server turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán. Pro své útoky využíval síť 600 počítačů nakažených škodlivým programem ve 150 zemích světa.

Série útoků začala loni v září, kdy se tehdy neznámí hackeři pokusili ochromit server vídeňského letiště. To se však dokázalo ubránit. Několik dní poté byl napaden server centrální banky.

Na konci listopadu se terčem stalo ministerstvo zahraničí, které ale útok také odrazilo. O dva dny později se hackeři zaměřili na ministerstvo obrany, přičemž dočasně vyřadili web rakouské armády. Jako poslední čelil letos 5. února napadení parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám