Hlavní obsah

Chyba Flash Playeru ohrožuje majitele Windows

Novinky, ort

Prakticky libovolný škodlivý kód mohou počítačoví piráti propašovat na počítače s operačním systémem Windows. Týká se to však pouze strojů, na kterých je nainstalovaný program Flash Player, tedy aktuálně jeden z nejpopulárnějších programů pro přehrávání videí na internetu.

Článek

Objevená trhlina je označená jako kritická. To jinými slovy znamená, že útočník může prostřednictvím této trhliny v krajním případě klidně i převzít kontrolu nad napadeným systémem. Může se tak snadno dostat k uloženým datům, případně odchytávat přihlašovací údaje na různé webové služby.

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Aktualizace je na světě

Oprava je nicméně již k dispozici. Stahovat záplatu je možné prostřednictvím automatických aktualizací daného programu nebo prostřednictvím stránek společnosti Adobe.

O tom, jak je celý problém vážný, svědčí i to, že aktualizaci pro Flash Player vydala také společnost Microsoft v rámci pravidelných aktualizací pro operační systém Windows. A to i přesto, že zmiňovaný program pochopitelně z dílny amerického softwarového gigantu nepochází – je z dílny společnosti Adobe.

Důvod je prostý. Chyba se totiž týká především uživatelů Windows. Konkrétně těch, kteří využívají verzi 8.1 či novější v kombinaci s internetovými prohlížeči Internet Explorer či Edge.

Častý terč útoků

Flash Player používá na celém světě několik stovek miliónů lidí. Právě kvůli velké popularitě se na Flash Player zaměřují kybernetičtí nájezdníci pravidelně. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Record Future cílilo osm z deseti nejrozšířenějších hrozeb v roce 2015 právě na tento přehrávač videí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám