Hlavní obsah

Obětí viru se stalo přes deset miliónů mobilů a tabletů. Teď útočí znovu

Novinky, mif

Doslova jako lavina se šířil v minulém roce internetem škodlivý kód HummingBad, který se zaměřoval na chytré telefony a tablety s operačním systémem Android. Tomu se podařilo infikovat více než deset miliónů mobilních zařízení. Nyní jej počítačoví piráti v inovované verzi nasazují znovu.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

HummingBad byl jednou z nejobávanějších mobilních hrozeb loňského roku. V chytrém telefonu nebo počítačovém tabletu totiž dokázal tento nezvaný návštěvník nadělat pěknou neplechu. Virus totiž dovoluje počítačovému pirátovi převzít nad napadeným strojem absolutní kontrolu.

Škodlivý kód měl navíc schopnost se v napadeném zařízení velmi dobře maskovat. Odhalit jej tak nebylo vůbec jednoduché. I to byl jeden z důvodů, proč se tak masově šířil.

Virus obsahovaly desítky aplikací

S novým rokem jej zkoušejí počítačoví piráti nasadit znovu, jak varovali výzkumníci z bezpečnostní společnosti Check Point. Právě oni totiž v oficiálním obchodě Google Play, z něhož se stahují aplikace pro operační systém Android, objevili více než dvě desítky infikovaných programů obsahující škodlivý kód.

„Aplikace infikované v rámci této kampaně byly staženy milióny nic netušících uživatelů. O aplikacích jsme informovali bezpečnostní tým Google a aplikace byly následně z Google Play staženy,“ upozornil David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Podle něj se nová varianta tohoto mobilního malwaru liší od původní verze. I proto dostala nové jméno – HummingWhale. „Využívá nové techniky, takže reklamní podvody jsou sofistikovanější než kdy dříve,“ podotkl Řeháček.

„HummingBad byl nejvýraznějším mobilním malwarem roku 2016. Obětí se stalo více než 10 miliónů uživatelů a škodlivý kód vydělával svým tvůrcům více než 300 000 dolarů (přes 7,5 miliónu korun) měsíčně, takže bylo jen otázkou času, kdy se objeví nějaká nová verze a najde si cestu na Google Play,“ doplnil bezpečnostní expert.

Antivirus by měl být samozřejmostí

Zajímavé je mimochodem také to, jak se nová verze škodlivého kódu zvaná HummingWhale na Google Play dostala. „Všechny nové podvodné aplikace byly publikovány pod falešnými jmény čínských vývojářů,“ vysvětlil Řeháček.

S ohledem na možná rizika by uživatelé neměli novou hrozbu rozhodně podceňovat. Jak bylo již zmiňováno několikrát – i na chytrém telefonu nebo počítačovém tabletu by měl být samozřejmostí antivirový program.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám