Hlavní obsah

Škodlivé viry trápily na konci roku statisíce lidí. Šly hlavně po penězích

Novinky, ort

Škodlivým virům se na konci loňského roku opravdu dařilo, počet úspěšných útoků totiž stoupl meziročně o více než 22 procent. Kyberzločinci šířili především nezvané návštěvníky, kteří jsou schopni ukrást z účtu peníze nebo snadno zneužitelná data, jako jsou například čísla platebních karet.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Viry, které se snaží ukrást peníze, bylo podle statistik antivirové společnosti Kaspersky Lab napadeno ve čtvrtém kvartálu na 319 000 uživatelů z různých koutů světa. Markantní nárůst útoků byl zaznamenán především během dnů Black Friday a Cyber Monday, ale také ve vánočním období.

„Vánoční období je vrcholem celého roku nejen pro obchodníky očekávající vysokou poptávku a pro nakupující, kteří vyhledávají lákavé nabídky. Ale také pro kyberzločince, kteří nezahálejí a vynalézají nové možnosti, jak se dostat k penězům lidí, kteří v tuto dobu utrácejí více než jindy,“ podotkl Oleg Kupreev, bezpečnostní expert v Kaspersky Lab.

Počet útoků roste

Analýza antivirové společnosti pojednává o tom, jak se měnily snahy počítačových pirátů v posledních třech letech.

„Počet útoků na koncové uživatele detekovaných našimi bezpečnostními řešeními se během posledního loňského čtvrtletí oproti stejnému datovému rozhraní roku 2015 zvýšil o 22,49 %,“ konstatoval Kupreev.

„Oproti poklesu z roku 2014 se tak zdá, že kyberzločinci opět investují do vývoje malwaru schopného ukrást finanční data, jakými jsou informace o platebních kartách či údaje k online bankovnictví,“ doplnil bezpečnostní expert.

Útoky finančního malwaru jsou opět na vzestupu.
Oleg Kupreev, bezpečnostní expert v Kaspersky Lab

Dynamika útoků jasně naznačuje, že v podzimním období byl pro počítačové piráty nejatraktivnějším dnem Cyber Monday. Počet napadených uživatelů byl nadprůměrný prakticky během celého listopadu, nicméně 28. listopadu – v den označovaný za Cyber Monday – bylo napadeno dvakrát více uživatelů než předešlý den.

Kontrolovat výpisy z účtů

Chování kyberzločinců během vánočních svátků a Black Friday bylo trochu jiné. „Vrchol útoků nastal den nebo dva před daným svátkem. Odlišná strategie útoků může spočívat v rozdílné povaze těchto svátků. Oproti Black Friday a Vánocům jde v případě Cyber Monday výhradně o on-line prodeje, v nichž podvodníci vidí velkou příležitost, a proto své útoky cílí přímo na tento konkrétní den,“ uvedl Kupreev.

„Útoky finančního malwaru jsou opět na vzestupu. V návaznosti na útoky posledních tří měsíců bychom zákazníkům, kteří v této době použili své platební karty, doporučovali, aby v následujících měsících pravidelně kontrolovali své výpisy. Kyberzločinci totiž obvykle nezačnou vybírat peníze prostřednictvím ukradených dat hned po útoku. Většinou vyčkají několik týdnů, či dokonce měsíců, během nichž se na samotnou finanční krádež připravují,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám