Hlavní obsah

Systém MHD v San Francisku napadli hackeři, jezdilo se zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Kvůli útoku hackerů na dopravní podnik v San Francisku byla doprava v tomto kalifornském městě o víkendu zdarma. V pondělí o tom informoval portál BBC s tím, že hackeři žádali výpalné 100 bitcoinů (zhruba 1,9 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počítače v napadené síti dopravního podniku byly paralyzovány. „Byli jste hacknuti. Všechna data jsou zašifrovaná," zněl vzkaz útočníků. Technici proto z preventivních důvodů odpojili z podnikové sítě všechny automaty na lístky.

Dopravní podnik oznámil, že incident neměl žádný vliv na bezpečnostní systémy či na data o klientech. „Událost nadále vyšetřujeme, takže není vhodné v tuto chvíli poskytovat žádné další informace," sdělila mluvčí.

Systémy podniku byly odstaveny již v pátek, kdy se nejen v USA konal masový výprodej zlevněného zboží známý jako tzv. černý pátek. Jeden z cestujících v rozhovoru s televizí CBS vtipkoval, že to vypadá, že MHD se do akce také zapojilo.

Do nedělního odpoledne se technikům podle International Business Times podařilo automaty na lístky opět zprovoznit. Zda byli hackeři od podnikové sítě zcela odstaveni, jisté ale není.

Univerzita zaplatila

Dopravní podnik se stal obětí vyděračských virů, které jsou známé souhrnným označením ransomware. Piráti se snaží tyto nezvané návštěvníky propašovat především na obyčejné počítače v domácnostech, cílí s nimi ale zároveň také na podnikové sítě.

Své o tom ví také správci počítačové sítě na kanadské univerzitě v Calgary. Kyberzločincům se totiž podařilo v polovině letošního roku nakazit více než stovku tamních PC vyděračským virem a za jejich zpřístupnění požadovali výkupné.

Nebyli přitom žádní troškaři. Za dešifrovací klíč chtěli zaplatit 40 bitcoinů, tedy podle tehdejšího kurzu v přepočtu více než 480 000 korun. Tuto virtuální měnu nezvolili kyberzločinci náhodou. Její pohyb se nedá vystopovat, a tak je prakticky nulová šance, že by mohli být vypátráni.

S ohledem na to, že byla zcela paralyzovaná e-mailová komunikace a že se univerzitní administrátoři nemohli dostat do jednotlivých PC, kde byla uložená důležitá data, rozhodlo se vedení univerzity požadavku hackerů vyhovět. Výkupné zaplatili. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám