Hlavní obsah

Chybu ve Flash Playeru zneužívají počítačoví piráti

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečnou bezpečnostní trhlinu obsahuje oblíbený program Flash Player, který slouží pro přehrávání videí na internetu. Chybu již aktivně zneužívají počítačoví piráti. Společnost Adobe, jež za zmiňovaným programem stojí, již naštěstí vydala opravu.

Foto: repro adobe.com

S instalací aktualizace by uživatelé neměli otálet. (Ilustrační foto)

Článek

O tom, že se na trhlinu zaměřují kyberzločinci, varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

„Zranitelnost již byla útočníky zneužita k cíleným útokům na uživatele Windows verzí 7, 8.1 a 10,“ konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC. Ten nicméně upozornil, že chyba se týká také dalších operačních systémů. U nich však zatím nebyly žádné útoky potvrzeny.

Trhlinu mohou kyberzločinci zneužít k tomu, aby propašovali na napadené stroje své škodlivé kódy. V krajním případě mohou útočníci dokonce převzít kontrolu nad napadenou stanicí. Díky tomu mohou nejen přistupovat k uloženým datům, ale cizí počítač využít k dalším útokům.

Mohou zotročit počítač

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Stahovat záplatu je možné prostřednictvím automatických aktualizací daného programu nebo prostřednictvím stránek společnosti Adobe.

Flash Player používá na celém světě několik miliónů lidí. Právě kvůli velké popularitě se na Flash Player zaměřují kybernetičtí nájezdníci pravidelně. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Record Future cílilo osm z deseti nejrozšířenějších hrozeb v roce 2015 právě na tento přehrávač videí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám