Hlavní obsah

Bezpečnostní experti upozornili na 12 let starou chybu. Uživatelé se bránit nemohou

Novinky, ort

I 12 let stará chyba dokáže udělat bezpečnostním expertům pěkné vrásky na čele. Přesně takto starou trhlinu totiž objevili v minulých dnech bezpečnostní experti, kteří zároveň zjistili, že kyberzločinci ji mohou zneužít k útokům na zařízení internetu věcí (IoT). Samotní uživatelé se přitom prakticky bránit nemohou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Chyba se týká protokolu OpenSSH, který využívají právě zmiňovaná zařízení ze segmentu chytrých domácností. Upozornili na ní výzkumníci ze společnosti Akamai Technologies – jednoho z největších světových poskytovatelů sítí distribuovaného obsahu.

Trhlinu mohou útočníci zneužít k tomu, aby v napadených zařízeních změnili nastavení proxy. Díky tomu jsou pak schopni řídit internetový provoz dotyčných přístrojů. Se stovkami tisíc napadených strojů, které je poslechnou na slovo, jsou schopni provádět například DDoS útoky.

Při něm velké množství PC – v tomto případě zařízení internetu věcí – začne přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Přes dva milióny zařízení v ohrožení

Obavy jsou v případě objevené chyby na místě. Výše popsaným způsobem totiž mohou být zotročeny kvůli chybě v OpenSSH více než dva milióny zařízení.

Lze navíc předpokládat, že počítačoví piráti se trhlinu budou snažit velmi rychle zneužít. Botnety – tedy sítě zotročených počítačů nebo zařízení schopných přístupu na internet – jsou totiž na černém trhu ceněnou zbraní.

S dostatkem zotročených počítačů jsou totiž útočníci schopni vyřadit z provozu prakticky jakoukoliv webovou stránku a její provozovatele pak následně například vydírat, žádají po nich peníze za to, že útok ustane.

Chybu v protokolu OpenSSH může opravit pouze výrobce daného zařízení, a to vydáním nového firmwaru. Na rozdíl od klasických počítačů se tak uživatelé prakticky v současnosti před novou hrozbou bránit nemohou.

Popularita internetu věcí poroste

Internet věcí představuje pro uživatele velké pohodlí, zároveň se ale ukazuje i jeho stinná stránka – slabá bezpečnost.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Do roku 2020 přitom vzroste podle expertních odhadů počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard zařízení, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám