Hlavní obsah

Za nalezení jediné chyby v produktech Applu slibují desítky miliónů korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova pohádkový balík peněz si mohou vydělat počítačoví experti, kteří přijdou na způsob, jak se nabourat do chytrých telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad. Soutěž o 1,5 miliónu dolarů, tedy v přepočtu více než 36 miliónů korun, přitom nevypsalo vedení Applu, ale společnost Zerodium.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lovci chyb se mají opravdu na co těšit. Vypsaná odměna je totiž doposud největší v celé historii počítačového světa.

Na desítky miliónů korun si přijde jeden šťastlivec, který jako první objeví chybu v novém operačním systému iOS 10. K čemu chtějí závažnou trhlinu v mobilní platformě využít, zatím zástupci společnosti Zerodium neprozradili.

Chyby prodávali vládním agenturám

Sluší se nicméně připomenout, že právě tato bezpečnostní firma stojí za francouzským podnikem VUPEN, připomněl server The Hacker News. Ten v minulosti prodával dosud neobjevené chyby v zabezpečení různých programů vládním agenturám po celém světě.

Ty pak byly prostřednictvím objevených trhlin schopné například sledovat konkrétní uživatele nebo propašovat do jejich přístrojů škodlivé kódy. O podobných chybách, které jsou tolik ceněné, totiž často nevědí ani tvůrci programů a daných zařízení. Zneužívat je tedy mohou agentury klidně i delší dobu.

Zerodium nicméně v minulosti vypisoval odměny také na chybu, díky níž by mohl být vyvinut tzv. jailbreak. Tedy speciální software, prostřednictvím kterého je možné na iPhonech a iPadech zpřístupnit i funkce a nastavení, které standardně uživatel konfigurovat nemůže.

Odměny slibuje i Apple

Lovce chyb láká na odměny také společnost Apple. Ty však nejsou tak vysoké jako v případě společnosti Zerodium. Podnik s logem nakousnutého jablka slibuje honorář za nalezenou trhlinu ve výši až 200 tisíc dolarů, tedy bezmála pět miliónů korun.

Odměny jsou přitom u amerického počítačového gigantu odstupňované podle závažnosti a podle toho, jakého operačního systému se týkají. Hledat trhliny totiž hackeři mohou například v mobilní platformě iOS, ale stejně tak v operačním systému Mac OS X.

Lákat na podobné odměny se snaží hackery i řada dalších společností. Stejnou strategii již například několik let razí společnosti Facebook a Microsoft.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám