Hlavní obsah

Hackeři napadli volební systémy 20 amerických států

Washington

Hackeři v posledních několika měsících napadli systémy sloužící k registraci voličů ve více než dvaceti amerických státech. S odvoláním na zdroj z federálního ministerstva vnitřní bezpečnosti o tom informovala agentura AP. Devatenáct států tento týden požádalo rezort o pomoc při zajištění volebních systémů proti kybernetickému útoku.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Americké tajné služby už dříve vyjádřily obavy, že by se hackeři mohli pokusit narušit listopadové prezidentské a parlamentní volby ve Spojených státech.

Podle ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho se úřad soustředí především na hrozbu vycházející od ruských hackerů. FBI už v srpnu upozornila, že se neznámí pachatelé dostali k voličským seznamům ve dvou amerických státech - v Illinois a Arizoně.

Informace o hackerských útocích vyvolaly obavy, že by mohlo dojít k narušení důvěry Američanů v regulérnost listopadových voleb. Obavy ze zmanipulování hlasování před časem vyjádřil i republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump.

Úřady i odborníci na kybernetickou bezpečnost ale ubezpečují, že je téměř nemožné, aby hackeři ovlivnili výsledky hlasování, neboť volební systémy jsou silně decentralizované a většinou nejsou ani připojené k internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám