Hlavní obsah

Lovci chyb se mohou stát milionáři. Stačí najít jen jednu kritickou trhlinu

Novinky, mif

V minulém týdnu odstartovala soutěž zvaná Project Zero. V ní mohou změřit síly hackeři z celého světa, kteří se specializují na operační systém Android. Za nalezení chyb v této platformě totiž mohou získat v přepočtu několik miliónů korun. Upozornil na to server Tech Crunch.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soutěž se týká výhradně chytrých telefonů Nexus 6P a Nexus 5X, na kterých běží čistá verze operačního sytému Android. Právě v tom je soutěž pro jednotlivé účastníky složitější, nemohou totiž využít trhlin v programech třetích stran, aby se do přístrojů snadno dostali.

Podle pravidel musí hackeři objevit kritickou bezpečnostní chybu, kterou bude možné zneužít na dálku. V praxi to tedy znamená, že musejí být schopni proniknout do přístroje například pomocí textové zprávy nebo e-mailu, a následně v něm spustit libovolný škodlivý kód.

Útočníci mohou znát pouze telefonní čísla a e-mailové adresy uživatelů.
Natalie Silvanovichová, organizátorka soutěže

„Cílem této soutěže je najít zranitelnosti a chyby, které umožňují vzdálené spuštění kódu na zařízeních se systémem Android. Útočníci v tomto případě mohou znát pouze telefonní čísla a e-mailové adresy uživatelů,“ prohlásila Natalie Silvanovichová, která má celou soutěž na starosti.

Kdo takový způsob objeví jako první, získá odměnu 200 000 dolarů, tedy v přepočtu více než 4,8 miliónu korun. Druhý úspěšný řešitel se pak může těšit na pomyslný honorář ve výši 100 000 dolarů (2,4 miliónu korun). Třetí v pořadí pak získá 50 000 dolarů, tedy více než 1,2 miliónu korun.

Zmiňované částky skutečně platí pro objevení jedné jediné chyby. Honorář za práci úspěšného lovce chyb je tak doslova pohádkový.

Velké firmy lákají také na odměny

Lákat na podobné odměny se snaží hackery i řada dalších společností. Stejnou strategii již například několik let razí společnosti Facebook a Microsoft. Letos začala odměňovat lovce chyb také společnost Apple, i u ní si hackeři mohou vydělat klidně několik miliónů korun.

Odměny u Applu jsou odstupňované podle závažnosti a podle toho, jakého operačního systému se týkají. Hledat trhliny totiž hackeři mohou například v mobilní platformě iOS, ale stejně tak v operačním systému Mac OS X.

Americký počítačový gigant slibuje odměny ve výši až 200 tisíc dolarů v případě těch nejkritičtějších chyb, které budou vystavovat velké množství uživatelů útokům. V přepočtu na koruny si tak bezpečnostní experti budou schopni vydělat bezmála pět miliónů korun za odhalení jedné jediné chyby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám