Hlavní obsah

USA znepokojuje možnost hackerského útoku na prezidentské volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké tajné služby jsou znepokojeny zprávami, že by se zahraniční rozvědky mohly pomocí kybernetických útoků pokusit narušit průběh listopadových prezidentských voleb v USA. V úterý to v americkém Senátu řekl šéf Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Mike Rogers. Podle něj tajné služby všechna podezření důsledně prověřují.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je to pro nás stále oblast velkého zájmu. Pracovníci našich zahraničních rozvědek se snaží získat poznatky o tom, co cizí státy v této věci podnikají,” řekl Rogers o možném narušení průběhu voleb hackerským útokem.

Náměstek ministra obrany pověřený dohledem nad tajnými službami Marcel Lettre senátorům řekl, že možné hackerské útoky v souvislosti s volbami prověřuje vedle NSA i Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Vláda podle něj přijme rozhodnutí, jak se k záležitosti postavit, až bude znát výsledky vyšetřování, k nimž dojdou rozvědky.

Hackeři v minulých měsících vykradli e-mailové schránky představitelů Demokratické strany. Z korespondence, kterou následně zveřejnil server WikiLeaks, vyplynulo, že vedení demokratů dávalo ve stranických primárkách přednost nynější kandidátce na prezidentku Hillary Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem. U mnoha Sandersových stoupenců to vyvolalo pobouření. Vyšetřovatelé tvrdí, že za kybernetickým útokem stáli hackeři z Ruska.

V srpnu americká média uvedla, že se terčem hackerského útoku stali i republikáni. Útočníci podle médií umístili škodlivý software do počítačů pracovníků kampaně republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám