Hlavní obsah

Milióny chytrých telefonů jsou v ohrožení. Stačí se připojit na veřejnou wi-fi

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi nebezpečnou chybu objevili bezpečnostní experti v chytrých telefonech s operačním systémem Android. Útočníci ji mohou zneužít k tomu, aby spustili prakticky libovolný škodlivý kód. Stačí přitom, aby se uživatel připojil například na veřejnou wi-fi síť. Upozornil na to server Security Affairs.

Foto: archív výrobce

Chyba se týká chytrých telefonů od společnosti Xiaomi a dalších uživatelů, kteří na svých přístrojích používají grafickou nadstavbu MIUI.

Článek

Chyba je obsažena v grafické nadstavbě operačního systému Android, kterou používají chytré telefony od Xiaomi. Tento čínský výrobce ji nicméně nabízí volitelně k instalaci na prakticky libovolný přístroj s Androidem.

V ohrožení jsou tak všichni uživatelé, kteří tzv. MIUI rozhraní používají. Podle odhadů bezpečnostních expertů se chyba týká přinejmenším několika miliónů uživatelů.

V tomto čísle jsou přitom započítány pouze prodané přístroje od Xiaomi. Po započítání všech instalací rozhraní MIUI tak může výt výsledná cifra ještě vyšší.

Útočníci mohou nainstalovat libovolný škodlivý kód

Trhlina přitom představuje poměrně velké riziko. Útočníci ji totiž mohou zneužít k tomu, aby do přístroje nainstalovali prakticky jakýkoliv škodlivý kód. Mohou tak šířit vyděračské viry, stejně jako nejrůznější keyloggery – tedy programy schopné zachytávat přihlašovací údaje.

Chybu však mohou počítačoví piráti zneužít pouze v případě, že se připojí na stejnou wi-fi síť jako jejich oběť.

To jinými slovy znamená, že útok může probíhat například v internetové kavárně nebo jiném místě, kde je nabízen bezdrátový přístup zadarmo. Samozřejmě k napadení chytrého telefonu ale může dojít klidně i v podnikové síti.

Nejnovější verze grafické nadstavby MIUI již trhlinu neobsahuje. Bezpečnostní experti proto doporučují uživatelům co nejdříve provést aktualizaci, aby nedávali počítačovým pirátům své přístroje všanc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám