Hlavní obsah

Hacker se chlubí, že získal údaje o desítkách tisíc uživatelů Amazonu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hacker vystupující na internetu pod přezdívkou 0x2Taylor se podle všeho naboural na jeden ze serverů společnosti Amazon. Podařilo se mu z něj odcizit osobní údaje o desítkách tisíc uživatelů elektronických čteček a tabletů Kindle.

Foto: archív výrobce

Hackerovi se údajně podařilo odcizit osobní údaje o desítkách tisíc uživatelů elektronických čteček a tabletů Kindle. (Ilustrační foto)

Článek

Hacker prý nalezl hned několik bezpečnostních chyb, které mohly být kýmkoliv zneužity. Proto na ně upozornil zástupce společnosti Amazon.

Když se ani po třech dnech nikdo z technické podpory neozval, rozhodl se 0x2Taylor jednat. Sám podnikl útok na server Amazonu, během kterého se údajně zmocnil více než 80 000 osobních údajů. K dispozici má údajně přihlašovací údaje, ale například i telefonní čísla a adresy uživatelů.

„Je to opravdu velká společnost a měla by mít dostatek peněz, aby si zajistila správnou obranu,“ uvedl hacker podle serveru Security Affairs.

Data uživatelů skončila na internetu

Sám zároveň přiznal, že za objevení chyb požadoval po Amazonu částku 700 dolarů, tedy více než 17 tisíc korun. Firmy totiž zpravidla takto velkými sumami hackery skutečně odměňují, pokud je upozorní na nějaké závažné chyby.

Amazon však žádný odměňovací program pro počítačové piráty nemá. To je pravděpodobně i jeden z hlavních důvodů, proč na žádost hackera nikdo nereagoval.

Příliš eticky se ale nakonec 0x2Taylor nezachoval. Data 80 000 uživatelů totiž zveřejnil na internetu, stáhnout si je tak nyní může prakticky kdokoliv.

Amazon útok nepotvrdil

Společnost Amazon zatím únik dat oficiálně nepotvrdila. Zatím tedy bohužel není jasné, zda k útoku skutečně došlo.

V minulosti se již totiž několikrát stalo, že se počítačoví piráti chlubili i prací, kterou neodvedli. Zkraje května se například jeden hacker snažil rozprodat databázi 272 miliónů odcizených hesel. Nakonec se ale ukázalo, že šlo o podvod. [celá zpráva]

Z preventivních důvodů by si i přesto měli uživatelé zařízení Kindle změnit svá přístupová hesla. V případě, že stejná hesla používají i na jiných službách, změna by se měla týkat i jich. Pro počítačové piráty totiž není nic jednoduššího než odcizené údaje vyzkoušet na jiných webových službách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám