Hlavní obsah

Stáhněte si vylepšený WhatsApp, lákají kyberzločinci důvěřivce. Jde o podvod

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít uživatelé populární komunikační aplikace WhatsApp, která umožňuje bezplatné zasílání textových zpráv. Internetem se totiž jako lavina začala šířit její podvodná verze, jež dokáže po instalaci krást z chytrých telefonů citlivá data. Informoval o tom britský deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podvodná aplikace se jmenuje WhatsApp Gold a má jít údajně o prémiovou verzi populárního komunikačního programu, která zatím byla určena výhradně celebritám. Počítačoví piráti lákají, že uživatelé instalací získají nové emotikony, pokročilé videohovory a v neposlední řadě také vylepšené zabezpečení.

Právě poslední zmiňovaná funkce působí přinejmenším úsměvně, protože tomu je v praxi přesně obráceně. Instalací aplikace nezískají uživatelé vyšší bezpečnost, ale naopak pustí do svého chytrého telefonu malware.

Kradou uložená data

S jeho pomocí pak mohou kyberzločinci stahovat ze smartphonu uložená data, jako jsou fotografie, kontakty, e-maily či jiné důvěrné soubory. Nezvaný návštěvník navíc dovede také odchytávat přihlašovací údaje, v ohrožení jsou tedy také nejrůznější internetové účty, ke kterým se lidé přihlašují prostřednictvím mobilu.

Není nicméně vyloučeno, že chování viru počítačoví piráti v dohledné době ještě upraví. V takovém případě by pak mohl být klidně schopný i zašifrovat uložená data a za jejich odemčení požadovat peníze. Podobně to koneckonců už dělají vyděračské viry na klasických počítačích.

WhatsApp Gold se nicméně šíří výhradně přes neoficiální internetové obchody. Pokud tedy uživatelé instalují aplikace prostřednictvím oficiálních zdrojů, neměli by být ohroženi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám