Hlavní obsah

Největší hackerský útok se patrně nekonal. Šlo o podvod

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci minulého týdne obletěla svět zpráva, že ruský počítačový pirát se snaží prostřednictvím internetu rozprodat přinejmenším 272 miliónů přihlašovacích údajů k e-mailovým schránkám různých poskytovatelů. Dotčené společnosti však tvrdí, že o největší hackerský útok nejde ani náhodou – šlo prý jednoduše o podvod.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Únik bezmála tří stovek miliónů hesel se měl týkat především služeb Hotmail, Yahoo Mail, Gmail a Mail.ru. [celá zpráva]

Provozovatelé posledních tří jmenovaných služeb se již podle serveru Cnet nechali slyšet, že se uživatelé nemají čeho obávat. Většina zveřejněných dat podle nich totiž není platná, tedy že k uváděným e-mailům daná hesla vůbec nepatří.

Tak velký únik je nesmysl

Troy Hunt, bezpečnostní výzkumník společnosti Microsoft, celý hackerský útok označuje na svých webových stránkách věnovaných z velké části bezpečnosti na síti jednoduše za podvod.

Podle něj je velmi nepravděpodobné, že by takové množství hesel mohlo uniknout. A pokud by se tak skutečně stalo, šlo by o databázi v zašifrované podobně – ruský hacker přezdívaný Collector (Sběratel) je přitom nabízel nezašifrovaná.

Otazníky budil údajně největší hackerský útok prakticky hned po svém odhalení. Bezpečnostní výzkumníci upozorňovali na to, že takové množství údajů nemohl jeden člověk nasbírat sám. Tehdy se nabízela myšlenka, že Collector velkou část hesel pouze posbíral z jiných útoků svých kolegů.

Byl e-mail v minulosti napaden?

Uživatelé dotčených e-mailových služeb se tak podle všeho nemají čeho obávat. Zda nebyl jejich e-mailový účet v minulosti – tedy nejen při největším hackerském útoku – napaden, si mohou ověřit například na stránkách haveibeenpwned.com.

Na nich stačí vyplnit pouze svůj e-mail, který se následně porovnává s databází ukradených hesel. Pokud je v nich uživatelský e-mail objeven, je uživatel vyzván ke změně hesla. Databáze se neustále aktualizuje a obsahuje údaje i z jiných hackerských útoků.

Samozřejmě tato metoda ověření není stoprocentní. Pokud bezpečnostní experti nezvládli ještě odcizená hesla zpracovat, v databázi se e-mailová schránka neobjeví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám