Hlavní obsah

K prolomení firemních účtů na internetu stačí hackerům necelá hodina, odhalila studie

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Drtivá většina firem nemá dostatečně zabezpečený přístup ke své počítačové síti, takže hackerům stačí k prolomení jejich systému necelá hodina.

Foto: 123rf.com

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to ze studie Data Breach Investigations Report (DBIR), kterou zveřejnila americká společnost Verzion. Výsledky výzkumu jsou alarmující: zmiňovaná necelá hodina by stačila k infiltraci u 93 procent sledovaných společností. Verzion analyzovala víc než 100 tisíc bezpečnostních incidentů a 2260 potvrzených průniků do firemní IT infrastruktury po celém světě. „Závěry studie by měly být varováním pro organizace po celém světě,“ konstatuje server Infosecurity Magazine.

Zatímco útočníci neměli problém dostat se poměrně rychle k citlivým firemním datům, napadeným společnostem většinou trvalo podstatně delší dobu, než vůbec útok zaznamenaly.

Podle studie oběti v 83 procentech případů odhalily potíže až po několika týdnech. Přitom čím později se na útok přijde, tím větší má dopad na firmu. Útočník může dny a týdny stahovat citlivá data nebo záměrně poškozovat firemní systémy.

K víc než třetině krádeží zařízení dochází přímo na pracovišti.
autoři studie DBIR

Autor výzkumu, společnost Verzion, upozorňuje, že ve dvou třetinách případů odhalených útoků bylo příčinou slabé nebo ukradené přihlašovací heslo do firemní sítě. „Opět to potvrzuje nutnost používat dvoufaktorovou autentizaci nebo alespoň nástroje Password Manager, zejména u účtů klíčových zaměstnanců,“ upozorňují autoři studie.

„Neexistuje nic takového jako neproniknutelný systém, ale často i trochu nadprůměrná ochrana odradí útočníky a přiměje je, aby si hledali nějaký jiný a snadnější cíl. Je smutné, že si to mnoho společností neuvědomuje a nemá ani takto skromné ambice v ochraně před kyber útoky,“ poznamenávají analytici Verzionu.

Nedostatečnou ochranu zjistili nejen v přístupech na firemní účty, ale také u samotných zařízení v případě krádeže. Právě krádež nebo ztráta notebooku, tabletu nebo telefonu přitom figuruje na třetí příčce v žebříčku nejčastějších způsobů, jak se neoprávněná osoba dostala k firemním datům.

Překvapivé je, že k víc než třetině krádeží zařízení (konkrétně v 39 procentech případů) dochází přímo na pracovišti, další třetina je odcizena ze služebních automobilů. „Zaměstnancům je proto potřeba stále zdůrazňovat nutnost šifrování citlivých dat,“ zdůrazňují autoři studie DBIR.

„Lidský faktor zastává velmi důležitou roli a nelze jej v žádném případě podcenit. Dále je však třeba mít zajištěný i spolehlivý bezpečnostní software a v optimálním případě i nástroje pro dvoufaktorovou autentizaci. Bez nich by se v dnešní době neměla obejít žádná společnost, která si cení svých dat,“ dodává Petr Šnajdr, bezpečnostní expert antivirové společnosti ESET.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám