Hlavní obsah

Každý desátý počítač stále používá Windows XP, riziko útoků na ně výrazně roste

Novinky, Jan Potůček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Ani dva roky po ukončení podpory Windows XP neztrácí tento operační systém na popularitě.

Foto: Nick Perla | flicker.com

Windows XP

Článek

Podle průzkumu společnosti Net Applications jej v březnu letošního roku využívalo 10,9 procenta všech stolních počítačů na světě, což z něj činilo třetí nejužívanější operační systém po Windows 7 (využívalo jej 51,9 procenta desktopů) a Windows 10 (nainstalován byl na 14,2 procenta stolních počítačů). Windows XP využívá dokonce více počítačů než systém Windows 8.1, kterému průzkum přisuzuje podíl 9,6 procenta, a dokonce i než všechny verze Mac OS X dohromady (v jejich případě jde o 7,8 procenta počítačů).

Windows XP stále patří mezi nejoblíbenější počítačové operační systémy.
Martin Skýpala, produktový specialista společnosti ESET

Podle další analytické společnosti Stat Counter podíl osobních počítačů s operačním systémem Windows XP letos v dubnu vykázal meziroční pokles z 10,9 na 7,4 procenta. I to je ale stále výrazně vysoké číslo vzhledem k tomu, že ukončením podpory ze strany Microsoftu přestaly být pro Windows XP vydávány bezpečnostní záplaty a aktualizace. Pro uživatele tak tento operační systém představuje velké bezpečnostní riziko. Sám Microsoft odhaduje, že nechráněny jsou desítky miliónů počítačů. Nejde přitom jen o osobní PC. Jenom v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky používá Windows XP až 68 procent firem.

Bez antiviru se neobejdete

„Windows XP stále patří mezi nejoblíbenější počítačové operační systémy, jeho uživatelé by ale měli být na pozoru, protože ukončením podpory ze strany Microsoftu je tento systém den ode dne zranitelnější,“ říká Martin Skýpala, produktový specialista společnosti ESET. „Vyplatí se tedy myslet na ochranu a používat bezpečnostní software. Vhodným nástrojem je například ESET Smart Security 9, který zajistí komplexní ochranu počítače nebo notebooku, a to i při krádeži nebo ztrátě zařízení,“ dodává Skýpala.

Foto: ESET

ESET Smart Security 9

Aktuální verze ESET Smart Security 9 je plně kompatibilní nejen s Windows XP, ale také s nejnovějším operačním systémem Windows 10. „Kromě klasického antiviru nabízí ochranu online bankovnictví a plateb, která chrání finanční transakce v internetových obchodech a platebních bránách. Technologie má dvě klíčové funkce: pro provádění finančních operací poskytuje takzvaný zabezpečený browser a šifruje komunikaci mezi klávesnicí a prohlížečem, aby specifický malware (keylogger) nemohl získat citlivá data typu hesel a podrobností o kreditních kartách,“ vysvětluje Skýpala.

Sada bezpečnostních technologií v ESET Smart Security 9 zahrnuje také osvědčené nástroje jako Ochrana proti botnetu, Exploit Blocker, Vulnerability Shield, Personální firewall, Rodičovská kontrola, Antispam a další. „Uživatelé operačního systému Windows XP by samozřejmě v ideálním případě měli přejít na novější typy operačních systémů Windows, ale pokud toto rozhodnutí z různých důvodů odkládají, ve svém zájmu by měli používat kvalitní antivirová řešení. Tím ESET Smart Security 9 bezesporu je,“ uzavírá Skýpala.

Související témata:

Výběr článků

Načítám