Hlavní obsah

Přehrávač Quicktime je děravý, uživatelé Windows opravu nedostanou

Novinky, chm

V přehrávači Quicktime od společnosti Apple byly objeveny dvě nebezpečné trhliny, které mohou zneužít počítačoví piráti k průnikům na cizí počítače. Obezřetní by měli být především uživatelé operačního systému Windows, pro něž již zástupci Applu nenabízejí podporu. Aktualizace tak pravděpodobně vůbec nevyjdou.

Foto: Apple

Přehrávač Apple Quicktime již není na počítačích s Windows podporován.

Článek

Název Quicktime mnoho uživatelům patrně příliš povědomý nebude, přesto se tento přehrávač multimediálních souborů těší poměrně velké popularitě. Apple jej totiž v minulých letech doporučoval společně s instalací aplikace iTunes – ta slouží mimo jiné ke správě mobilních přístrojů s logem nakousnutého jablka, tedy iPhonů, iPadů a iPodů.

Celá řada uživatelů si tak mohla Quicktime nainstalovat společně s programem iTunes, aniž by si toho všimla. To jinými slovy znamená, že zranitelný software může být na pevném disku uložen i v případě, že jej běžně nepoužívají.

Aktualizace už nebudou

Problém to představuje především proto, že Apple pro platformu Windows již nenabízí žádné aktualizace. „Uživatelé Microsoft Windows, kteří ještě používají Apple Quicktime, by jej měli odinstalovat, neboť společnost Apple ukončila vydávání bezpečnostních záplat pro tuto aplikaci,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Ten poukázal i na to, že odinstalování doporučuje také americký bezpečnostní tým US-CERT. Varování od US-CERT přichází v souvislosti s nalezením dvou kritických bezpečnostních děr, které již pravděpodobně nebudou opraveny,“ konstatoval Bašta.

Mohou šířit viry i převzít kontrolu

Kvůli kritickým bezpečnostním chybám mohou útočníci zpravidla převzít kontrolu nad napadeným strojem. Díky tomu mohou nejen přistupovat k uloženým datům, ale také na cizí počítač propašovat libovolný škodlivý kód nebo jej využívat k dalším útokům.

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Z bezpečnostního hlediska by tak uživatelé neměli přehrávač Quicktime na počítačích s Windows vůbec používat a nejlépe jej úplně odinstalovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám