Hlavní obsah

Česká spořitelna varovala před podvodníky na Facebooku

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální síť Facebook se snaží znovu zneužít počítačoví piráti k šíření škodlivých kódů. Tentokrát si dokonce vytvořili rovnou celou podvodnou stránku, která na první pohled vypadá, jako by skutečně patřila České spořitelně. Právě zástupci této banky před novým podvodem varovali.

Foto: Česká spořitelna

Podvodná stránka na Facebooku

Článek

„Upozorňujeme na podvodný profil na Facebooku, který jsme v posledních dnech zaznamenali a který se snaží vzbudit dojem, že patří České spořitelně. Podvodníci na tomto profilu nabízejí ‚nové internetové bankovnictví SERVIS 24‘,“ uvedli zástupci České spořitelny.

Falešný profil se jmenuje Ceska Sporitelna a odkaz na něm samozřejmě směřuje na podvodné stránky, jejichž prostřednictvím se snaží kyberzločinci vylákat od důvěřivců přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví.

Tisícovka za přihlášení

Uživatele navíc motivují ke kliknutí na falešné stránky finanční odměnou. Každý, kdo se prostřednictvím uveřejněného linku do bankovnictví přihlásí, získá údajně odměnu tisíc korun.

Nejenže lidé žádné peníze nedostanou, ale prozrazením přihlašovacích údajů si zadělávají na pěkný problém. Počítačoví piráti jsou totiž už jen kousek od toho, aby jim mohli vybílit účet – stačí, aby propašovali virus na jejich chytrý telefon. Prostřednictvím něj pak budou schopni odchytávat potvrzovací SMS zprávy pro platby, jako tomu bylo už v minulosti. [celá zpráva]

Foto: Česká spořitelna

Ukázka jedné z podvodných SMS zpráv

„Důrazně varujeme před jakoukoli reakcí na výzvy uvedené na tomto profilu. V žádném případě neklikejte na nabízený odkaz a svoje údaje nevyplňujte nikam jinam než na oficiální stránky www.servis24.cz. Podvodníci by se pak jejím prostřednictvím mohli dostat k Vašim penězům! V případě jakýchkoliv pochybností nás kontaktujte na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ konstatovali zástupci banky.

Obezřetní by tedy uživatelé měli být i v případě, že narazí na Facebooku či jiné sociální síti na podobné stránky, které ale ponesou jiný název. Není totiž vyloučeno, že škodlivé kódy budou počítačoví piráti šířit prostřednictvím jiného profilu. Vydávat se klidně mohou i za úplně jinou bankovní instituci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám