Hlavní obsah

Kamera nic neslyší. Přesto pozná, co říkáte

Právo, Novinky, Petr Svorník

Odezírat ze rtů není nic jednoduchého, nová technologie to však umí tak dobře, že by mohla spolupracovat i s bezpečnostními kamerami. Právě na kamerových záznamech totiž zvuková složka často chybí. Vyšetřovatelé pak mohou jen hádat, co lidé na videu vlastně říkají. Změnit by to mohla technologie vyvinutá na univerzitě ve východní Anglii v britském Norwichi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tato technologie je schopna rozlišovat dokonce i mezi hláskami „b“, „p“ a „m“, které přitom při vyslovování vypadají takřka totožně.

Kromě vyšetřování nehod či zločinů by technologii mohli v budoucnu využívat i lidé s vadami sluchu. „Užitečná může být i na hlučných místech, třeba v autě nebo kokpitu letadla,“ citují stránky telegraph.co.uk Helen Bearovou ze zmíněné instituce.

„Odezírání ze rtů je jednou z největších výzev v oblasti umělé inteligence,“ uzavřel spoluautor projektu Richard Harvey.

Kamera odhalí o uživateli všechno

Zní to jako sci-fi? Výrobci se snaží schopnosti kamer posunout ještě dál. Například letos v lednu byl na veletrhu CES v americkém Las Vegas prezentován speciální software Smart me up, který dokáže webkameru připojenou k počítači proměnit v sofistikovaný analytický nástroj. [celá zpráva]

Ten dokáže ze snímku tváře v reálném čase vyčíst o uživateli ty nejdůležitější informace. Systém dokonce správně odhadne i náladu člověka. Křivka radosti tak u nadšených návštěvníků veletrhu letěla vždy vzhůru.

Foto: mif, Novinky

Systém pozná i radost.

Kde najde taková technologie využití? Například v obchodních centrech – prodejci budou schopni okamžitě poznat, jak je uživatel naladěn, a i podle dalších údajů, které software zjistí, mu ušijí nabídku na míru.

Stejně tak ale tento systém otevírá vrátka k chytřejší elektronice v našich domácnostech. Nejrůznější asistenti a roboti budou díky němu schopni poznat, kdy se zkrátka nehodí, aby otravovali. Nebo naopak, kdy skutečně potřebujeme jejich pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám