Hlavní obsah

Bezpečnostní experti vyzráli na vyděračský virus. K datům se dostanou i bez výkupného

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci března začali počítačoví piráti hojně šířit nový vyděračský virus Petya. Na něj byla většina antivirových programů krátká, protože tento škodlivý kód byl v šifrování dat na pevném disku daleko rychlejší než jeho předchůdci. Bezpečností experti však nyní přišli na způsob, jak uživatelům data neporušená vrátit.

Foto: Novinky

Klávesnice

Článek

Vyděračských virů existuje nepočítaně, prakticky všechny ale pracují stejným způsobem. Poté, co se škodlivý kód uhnízdí v cizím počítači, zašifruje všechna uložená data na pevném disku a vyděrači za jejich zpřístupnění chtějí pod různými záminkami zaplatit výkupné.

To přitom nebývá vůbec nízké, zpravidla chtějí jeden bitcoin, tedy v přepočtu víc než deset tisíc korun. Zmiňovanou virtuální měnu nevolí náhodou, prakticky se totiž nedá vystopovat, což značně znesnadňuje odhalení počítačových pirátů.

Výkupné neplatit. Nikdy

Výkupné by ale lidé rozhodně platit neměli. Protože ani po odeslání peněz útočníkům se zpravidla ke svým datům nedostanou. Kyberzločinci jednoduše shrábnou peníze a už se neozvou.

Místo placení výkupného je nutné virus z počítače odinstalovat. Problém ale představují zašifrovaná data, ke kterým se většinou uživatelé už nedostanou.

V případě vyděračského viru Petya nicméně bezpečnostní experti ze serveru Heroku udělali průlom. Prolomili šifrování, které tento nezvaný návštěvník používá. Uživatelům tak dokážou uložená data rozkódovat, respektive opět zpřístupnit. A nechtějí za to ani korunu.

Klíč k odšifrování dat zveřejnili na svých stránkách. Do dekódování dat by se nicméně pro jistotu neměli pouštět méně zkušení uživatelé. Vhodnější je tuto činnost svěřit do rukou odborníků.

Na rychlosti záleží

Petya dělala bezpečnostních expertům vrásky na čele, protože pracovala daleko rychleji než podobné vyděračské viry. Ty potřebují na zakódování všech uložených dat poměrně dost času, klidně i několik hodin. Během toho může jejich práci zachytit antivirový program a zablokovat je ještě dřív, než v počítači nadělají nějakou větší neplechu.

Petya však nešifrovala všechna data, ale pouze tzv. MBR. Jde o hlavní spouštěcí záznam, díky kterému se v podstatě spouští celý operační systém. K zašifrovanému záznamu pak počítač nemá přístup a místo Windows spustí jen hlášku o nutnosti zaplatit výkupné.

Na zašifrování MBR přitom Petya potřebovala pouze pár sekund, proto antiviry prakticky neměly šanci škodlivý kód zachytit, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám